Alles over Papendrecht...

Column

Hier vind je de column van Herman Nieuwstraten.

Herman is echtgenoot, vader van drie zoons en opi van een kleinzoon en drie kleindochters.

Geboren Dordtenaar, maar al meer dan 30 jaar Papendrechter. Creatief mensenmens, betrokken en sociaal.

Kan vreemd lopen in een mensenleven, van ondernemer in het kappersvak, regioadviseur  bij Stichting MEE tot raadslid, wethouder sociaal en lid van het Drechtstedenbestuur. Aanspreekbaar en betrokken bij iedereen, maar speciaal bij mensen die een steuntje in de rug nodig hebben.


Tijd voor een 'mensenpolitie' of heeft u een beter idee? (dinsdag 21 april 2015)

Afbeelding bij Column: Tijd voor een 'mensenpolitie' of heeft u een beter idee?

We hebben wijkagenten, regiopolitie en dierenpolitie.
Begrijp me niet verkeerd, onze wijkagenten zijn ook een soort mensenpolitie, ook al noemen wij ze vaak politiemensen en ook de regiopolitie zet zich in voor mensen.

Nee, ik bedoel echt ‘mensenpolitie’, zoals de dierenpolitie er is voor dierenwelzijn, want, waar meld je misstanden in de zorg, kindermishandeling of oudermishandeling? En dan heb ik het noch niet over mishandeling van hulpverleners of conducteurs/chauffeurs in het openbaar vervoer.

Waar meld je dat een mantelzorger overbelast raakt en de zorg niet meer aan kan of dat je de buurvrouw al een week niet meer gezien hebt?

Bij wie moet je zijn als iemand in de buurt met psychische problemen overlast geeft omdat hij wegens korting op de zorg niet de begeleiding krijgt die eigenlijk nodig is?

Of iemand in je omgeving die het steeds maar weer heeft over geen lol meer in het leven en dat het voor hem of haar zo niet meer hoeft?

Of de oudere heer die met zijn scootmobiel ergens gestrand is om dat zijn accu leeg is; met onze auto weten we het wel, dan bellen we de wegenwacht.

De huishoudelijke hulp is met twee uur verminderd en vervuiling dreigt.

Natuurlijk weten we als we rook uit het dak bij de overburen zien komen dat we de brandweer moeten bellen en als ome Jan gevallen is en klaagt over pijn in zijn heup we 112 moeten bellen. Of als we een eend met een vistuig om zijn snavel zien dat we de dierenpolitie moeten bellen.
 
Maar hoe zit dat bij vermoeden van oudermishandeling, kindermishandeling en overbelaste mantelzorgers?  Bellen we dan met de Brede Welzijn Instelling Papendrecht of het centrum voor jeugd en gezin of naar 14-078 of naar het wijkplatform ? Kan ook nog zijn dat u wel eens heeft gehoord van de Dienst Gezondheid en Jeugd. Dat zal vast weleens over de tekorten staan de kranten vol, of van de Sociale Dienst Drechtsteden, of zelfs wel eens van de Stichting MEE of één van de 83 andere organisaties die werkzaam zijn in de diverse disciplines.

Maar wanneer bel je dan?  Bij vermoeden van of als het al bijna te laat is en is het dan zeker dat er iets met de melding gedaan wordt?

Tijd voor ‘mensenpolitie’ of heeft u een beter idee?

Herman Nieuwstraten.