Alles over Papendrecht...

Column

Hier vind je de column van Herman Nieuwstraten.

Herman is echtgenoot, vader van drie zoons en opi van een kleinzoon en drie kleindochters.

Geboren Dordtenaar, maar al meer dan 30 jaar Papendrechter. Creatief mensenmens, betrokken en sociaal.

Kan vreemd lopen in een mensenleven, van ondernemer in het kappersvak, regioadviseur  bij Stichting MEE tot raadslid, wethouder sociaal en lid van het Drechtstedenbestuur. Aanspreekbaar en betrokken bij iedereen, maar speciaal bij mensen die een steuntje in de rug nodig hebben.


Van zorgzame overheid naar zorgzame samenleving (maandag 1 juni 2015)

Afbeelding bij Column: Van zorgzame overheid naar zorgzame samenleving

En daar sta je dan met drie kinderen, man weg ,werk kwijt en er moet van alles geregeld worden. De eerste tijd gaat het nog wel met wat interen op de spaarcentjes red je het nog net, maar dan is het onvermijdelijk,  je moet bijstand aanvragen en een aanvraag bij de Sociale Dienst is de enige uitweg. Mooi dat er een vangnet is, als je het even zelf niet redt maar, het is écht een vangnet.

Op een gegeven moment red je het niet meer en je krijg schulden, wasmachine kapot een huurachterstand, nog wat aflossingen uit het verleden bij een groot postorderbedrijf.

Huisuitzetting dreigt, maar met hulp van Bureau Sociaal Raadslieden wordt dat voorkomen.

Dan wordt de gang naar de voedselbank onvermijdelijk. Gelukkig zorgen die er met een grote groep vrijwilligers voor dat je niet van honger omkomt en dankzij de Santa Run kunnen de kinderen ook een keer naar de Efteling.

Één van de jongens wil graag gaan sporten en dat is wel nodig, want dat ongezonde eten, er kan wel een paar kilo af.

Hoe kom je aan sportkleding en een paar voetbalschoenen kosten ook een vermogen.

Iemand zegt, maar er is toch Stichting Leergeld, die helpen in dit soort gevallen en ze betalen ook nog de contributie.

Nu wordt het toch echt tijd om iets aan de schulden te gaan doen, gelukkig is daar een vrijwilliger van Schuldhulpmaatje. Samen breng je in beeld wat er moet gebeuren om je financiën weer op orde te brengen.

En dan gaat de wasdroger kapot en met drie belhamels thuis kun je die echt niet missen. Misschien een beroep doen op het Sociaal-Fonds, een samenwerking tussen de gemeente en de kerken?

De oudste gaat puberen en je hebt al genoeg zorgen. Een echte kwajongen, er zit een goed hartje in, maar dat kattenkwaad, hij is al een  keer bij Bureau Halt geweest en je bent bang dat het straks uit de hand loopt. Op zoek naar hulp, maar wie moet je kiezen? Gelukkig is daar Humanitas en een vrijwilliger komt langs.

Een weekje vakantie voor de kinderen zit er echt niet in, maar moeten de kinderen de dupe worden van het gebrek aan euro’s,  dan is er de Stichting Happy. Daar kan je een beroep op doen voor even een weekje weg uit alle gedoe voor de kids.

Op den duur heb je ook nog wel eens wat kleding nodig. Na enig gezoek kom je er achter dat er ook een Kledingbank actief is in de Drechtsteden, niet alleen gedragen kleding, maar ook nieuw hangt daar op de rekken.

En met wat nieuws in je kledingkast wil je er zelf ook wel eens tussen uit, gelukkig is daar Waardenburgh met hun nieuwe Wijksteunpunt de Schoorsteegt, daar kan je voor 5 euro in een gezellige sfeer genieten van een gezonde maaltijd en een praatje maken met iemand uit de buurt.

En dan is het echt nodig dat de oudste een fiets krijgt, want hij gaat op school in Sliedrecht en de oude fiets is op. Gelukkig  is daar Shop voor Nop en met een ‘belangstelling’ op de site scoor je een mooie fiets.

En dan lacht het geluk je weer een beetje toe; een kennis vertelt je dat er bij haar op het werk een baan vrij komt en raad je aan te solliciteren. Een brief is snel geschreven en met wat een geluk volgt er een uitnodiging voor een gesprek.

Dat is even schrikken, wat trek ik aan? Ik heb niet iets wat geschikt is voor een eerste gesprek en je wil toch een goede indruk maken. Dan hoor je van de Stichting Dress for Succes, daar helpen ze je aan kleding om een goede eerste indruk te maken.

De afloop is verder niet zo belangrijk, het gaat er meer om dat waar de overheid terugtreed de samenleving via allerlei initiatieven dit over neemt en of we daar gelukkig mee zijn, ú mag het zeggen.