Alles over Papendrecht...

Column

Hier vind je de column van Herman Nieuwstraten.

Herman is echtgenoot, vader van drie zoons en opi van een kleinzoon en drie kleindochters.

Geboren Dordtenaar, maar al meer dan 30 jaar Papendrechter. Creatief mensenmens, betrokken en sociaal.

Kan vreemd lopen in een mensenleven, van ondernemer in het kappersvak, regioadviseur  bij Stichting MEE tot raadslid, wethouder sociaal en lid van het Drechtstedenbestuur. Aanspreekbaar en betrokken bij iedereen, maar speciaal bij mensen die een steuntje in de rug nodig hebben.


Zomaar een middag in het werkcafé (donderdag 4 augustus 2016)

Afbeelding bij Column: Zomaar een middag in het werkcafé

Donderdagmiddag 13.00 uur klaar om te vertrekken naar Kattestaart 2 naar het pand van Vermeij Op Smaak Catering. In dit pand is sinds een maand of vier het werkcafe van stichting Werkbank Drechtsteden gevestigd.

Gerund door een groep vrijwilligers is daar iedere donderdagmiddag vanaf 14.00 uur een laagdrempelige ontmoeting voor werkzoekende inwoners uit de Drechtsteden.

Het is voor de vrijwilligers altijd wel weer spannend, wie er komt en of er iemand komt en met welke vraag zij nu weer aan de slag moeten.

Zomaar een donderdag middag; “Hoi, ik ben Altwin en ik heb een probleem met het schrijven van een sollicitatiebrief.” “Ga zitten dan gaan we er samen eens naar kijken.”

“Ziet er op zich niet slecht uit, maar als ik je een advies mag geven, dan kunnen we je sterke punten wel wat meer belichten.” “Ik zou het zo en zo doen ga er mee aan de slag en kom dan volgende week even terug dan kijken we er samen weer even naar.

Even later stapt Irene binnen die komt advies halen over haar cv. “Heb je weleens nagedacht over een foto op je cv?” Nee, eigenlijk niet; zou dat helpen denk je? “En moet ik dan naar een fotograaf om een foto te maken of is deze vakantiefoto in badpak iets?”

“”Als je wil, dan maken we gelijk een foto van je en plaatsen we hem op je cv.”

Kamal komt zingend binnen. Met een welkom begroeten we hem. “Wil je iets drinken en waar kunnen we je mee helpen?” “Ik wil niets drinken, want het is ramadan, maar jullie kunnen mij misschien wel helpen.”

“Ik wil een LinkedIn profiel aan maken, maar dat lukt niet erg; de vorige keer toen ik hier was vertelde een van jullie dat zo een profiel mij misschien kan helpen om aan een baan te komen.” “Ga zitten!” “Virginia, die haar kost verdiend als sollicitatieconsulent, is nog even bezig, maar ze komt zo bij je en gaat je helpen.”

Later op de middag komt Madeleine snikkend binnen en begint te vertellen dat ze ontslagen is en wil van ons weten wat haar rechten zijn. Rischma, vrijwilliger maar ook eigenaar van een juridisch adviesbureau, haalt een glaasje water voor haar stelt haar op haar gemak en adviseert haar welke stappen zij moet nemen. Een half uurtje later stapt zij nog steeds verdrietig maar wel wijzer op haar fiets en gaat de volgende dag aan de slag met de adviezen van Rischma. Wat een tegenstelling met de vorige bezoeker.

Maar, even later vliegt de deur open en met een “hoi hier ben ik weer en ik heb gebak bij me. Ben nog niet aangenomen maar nadat ik mijn cv en sollicitatiebrieven heb gestuurd naar drie werkgevers heb ik twee uitnodigingen gekregen voor een gesprek. Dat heb ik wel aan jullie te danken want nadat jullie mij geholpen hebben met de brieven krijg ik wel uitnodigingen voor een gesprek terwijl ik hiervoor nooit uitgenodigd werd.”

Juist op het moment dat we willen gaan opruimen belt Mo. “Mag ik nog even langs komen? Want ik moet iets invullen op een site om deel te mogen nemen aan een workshop bij Bureau Zelfstandigen, maar ik weet niet goed hoe dat moet.”

Mo had een idee om een bedrijfje te beginnen, nadat het met solliciteren niet zo goed ging. Daarbij hebben vrijwilligers van het werkcafé hem op weg geholpen en ondersteunen hem bij de vervolgstappen. Een mooie opdracht voor Suzanne die sinds kort ons team is komen versterken om werkervaring op te doen.

Iets later dan normaal nemen de vrijwilligers nog even de middag door en noteren welke afspraken er gemaakt zijn met de bezoekers. Opeens roept Arthur, die in het dagelijks leven jobcoach is: “Ik ben vergeten om Ruud te bellen; ik had beloofd dat ik hem zou bellen over een vacature die ik voor hem tegen kwam.”“Nog even zijn nummer opzoeken en dan bel ik hem nog even”, want hij zit vast te wachten.

Zomaar een middag in het werkcafé. Volgende week, 11 augustus, zijn we een uurtje vroeger, want dan komen een aantal jeugdwerkers uit de  Drechtsteden om kennis te maken en bespreken hoe we samen kunnen werken in het belang van werkzoekende jongeren in de Drechtsteden.

Het werkcafe is gevestigd Kattestaart 2 Papendrecht en iedere donderdagmiddag geopend van 14.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op onze website www.werkbankdrechtsteden.nl of volg ons via Facebook.