PKC wint eindelijk weer thuis

10 maart 2008

PAPENDRECHT - Nee, een abc’tje in de zin van een gemakkelijke overwinning op NIC wordt niet bedoelt met bovenstaande subtitel, maar het vat wel voor een belangrijk deel de wedstrijd samen:
Afstandschot Bart Cleyman.

Na en wat rommelige openingsfase, waarin de eerste aanvallen aan beide kanten doodliepen, was het PKC dat als eerste de korf wist te vinden. Mady Tims tekende voor 1-0, waarna balverlies aan Groningse zijde door Bart Cleyman, die van afstand loepzuiver de korf wist te vinden, direct werd afgestraft: 2-0. Het eerste ABC was een feit.
Het publiek ging er eens goed voor zitten, maar voordat er een storm van enthousiasme door de hal kon trekken kwamen de Groningers alweer langszij: via een strafworp werd het 2-1, direct gevolgd door de 2-2 van afstand.

Dit scenario herhaalde zich in omgekeerde volgorde in de volgende fase: eerst een ABC (3-2) en vervolgens Mady Tims (4-2). Weer kwamen de Groningers terug (4-3) maar Cindy van Eijk wist vervolgens als eerste uit het tweede vak de korf te vinden: 5-3, waardoor de voorsprong kon worden behouden.
Er volgde daarna een periode waarin PKC duidelijk het overwicht wist te vinden in de wedstrijd en via onder andere weer twee ABC’s via 7-4 naar 9-5 kon uitlopen, bijna halverwege de 1e helft. Hoewel PKC niet echt slechter ging spelen, ging het daarna mis. Het scoren stagneerde, de scherpte was er ineens niet meer, de afvang mislukte en NIC kon terugkomen in de wedstrijd. Vanaf 10-6 waren vier treffers op rij voldoende om tot 10-10 terug te keren, met nog goed 10 minuten op de klok. De wedstrijd kon opnieuw beginnen.
Weer volgde er een ABC: 11-10, vervolgens 11-11, Leon Simons 12-11 vervolgens 12-12.
In de laatste vijf minuten voor de rust sloeg NIC, met natuurlijk Michiel Gerritsen op scherp, meedogenloos toe, en ineens was er een gaatje in Gronings voordeel: 12-15.

Wim Scholtmeijer liet direct na rust de 13-15 aantekenen, maar echt soepel liep het op dat moment nog niet, waardoor NIC steeds weer kon mee scoren. Weer volgde er een ABC en vervolgens werd het 15-16 door Wim Scholtmeijer. Maar twee keer Michiel Gerritsen brachten NIC weer op drie punten voorsprong: 15-18.
Sommige sceptici haakten hier bijna af, maar opgezweept door de Slobbers, die nogmaals maar eens de PKC-mars inzetten, kwam ineens het heilig vuur terug: ABC, Bianca Joustra en Leon Simons brachten PKC met nog 18 minuten te spelen weer langszij: 18-18.
Michiel Gerritsen probeerde nog het tij te keren (18-19), maar na de 19-19 was het ineens NIC dat de korf niet meer wist te vinden. Gerritsen werd in die fase prima aan banden gelegd en dit gaf PKC de ruimte om uit te lopen naar 23-19, weer met tweemaal ABC. Met nog 10 minuten te spelen bracht Wim Scholtmeijer de stand naar 24-20, maar daarmee was de wedstrijd nog zeker niet beslist. Taco Poelstra nam een time-out en met succes: met koel en geconcentreerd spel van Groningse zijde werd het in korte tijd 25-23 met nog ruim drie minuten te spelen. Alles kon nog, maar na een overtreding op Bart Cleyman gaf scheidsrechter Pieterse een omstreden strafworp aan PKC. “Het Belgske” liet voor het eerst deze middag zien, dat hij ook van korte afstand kan scoren: 26-23. Onder druk van de schotklok (nog slechts drie sec) bracht een wanhoopsschot van Saskia de Graaf (“platter kon het niet”) definitief de overwinning: 27-23.
Dat NIC nog eenmaal mocht scoren, was slechts voor de statistiek.

"The man of the match" werd uiteraard de Belg Bart Cleyman die met 11 treffers een groot aandeel in deze overwinning had. De fysieke inbreng van Erik Simons was vanmiddag misschien wel mede doorslaggevend. Het was verbazingwekkend hoe goed hij conditioneel nog in staat was de wedstrijd vol te houden. Voor de rest kan geconcludeerd worden, dat er een goede teamprestatie werd geleverd, waarin een ieder inzet toonde en vocht voor het juiste resultaat. Jacko Vermeer bedankte na afloop de hele vereniging voor de steun die hij had bemerkt tijdens deze wedstrijd.

Met drie ploegen op 19 punten gaat men nog enkele spannende weken tegemoet. Na afloop van de wedstrijd werd er een overeenkomst met het KNKV ondertekend, waardoor PKC definitief de organisatie van het NKD dit jaar toegewezen kreeg.