Succesvolle NK atletiek Junioren voor AV Passaat

04 juni 2012 door Liesanne

PAPENDRECHT - In het afgelopen weekend is Bart van Nunen Nederlands kampioen geworden op de 3000m. Ook was er wederom goud voor Bart Heijes op het onderdeel polsstokhoogspringen met een hoogte van 4,20 meter. Een bronzen plak werd behaald door Sven Maliepaard op de 400 meter in een tijd van 50,18 sec.

Zoals verwacht werd de 3000 meter van Bart van Nunen een tactische race waarbij de eerste 5 ronden langzaam werden gelopen. Op 900m van het einde werd er versneld en op 700m van de finish kwam Bart aan de leiding waarbij het gat met nummer 2 en 3 steeds groter werd. Op 250m van de finish bracht Bart de spanning nog terug in de wedstrijd, door op de rand van de binnenbaan te gaan staan waardoor hij bijna ten val kwam. Dit zorgde ervoor dat de nummer 2 en 3 weer konden aansluiten bij de atleet van AV Passaat. Maar toen Bart zijn ritme had hervonden liep hij probleemloos weer weg van zijn concurrenten. Met een tijd van 9.04.49min won Bart zijn eerste outdoor titel. De laatste kilometer ging in 2.39min!

Bij het polsstokhoogspringen maakte Bart Heijes zijn favorietenrol volledig waar. Terwijl 5 atleten al uit de wedstrijd waren, moest Bart zijn eerste sprong op een aanvangshoogte van 4 meter nog maken. In de tweede poging ging hij over deze hoogte heen waarmee hij direct bij de laatste 4 atleten zat. Vervolgens besloot Bart in overleg met zijn trainer om de 4,10m over te slaan. Alleen Remon Berrevoets van PAC wist vervolgens over deze hoogte te springen. Aangezien Bart wel makkelijk over de 4,20 sprong en Remon 3 maal fout sprong was Bart hiermee Nederlands Kampioen.

Sven Maliepaard die als vierde geplaatst op de startlijst stond van de 400 meter liep op zaterdag een bekeken race. Hij wist dat bij de eerste 3 moest eindigen om zich automatisch te plaatsen voor de finale van zondag. Beheerst lopend eindigde hij dan ook als derde in deze serie. Op zondag startte Sven behoudend op de 400 meter, vertrouwend op zijn eindsprint. In de laatste bocht naar de finish wist Sven aan snelheid te winnen en kon hij verdienstelijk naar zijn bronzen plak lopen in een tijd van 50,18 seconden.

Ook Ivo Bijl en Lars Gerritsen die net zoals Bart van Nunen deel uitmaken van de topsportperfection loopgroep binnen AV Passaat, stonden bij het NK aan de start van de 5000m JA. Ivo nam vanaf het begin de leiding om er een snelle race van te maken. Na 3500m werd door de latere nummer 2 Tommy Staal het tempo nog verder opgevoerd waardoor het veld uiteen werd getrokken en er een kopgroep van 7 man ontstond. Op 350m van het einde zette de latere winnaar Richard Douma de eindsprint in. Ivo wist in de laatste 50m nog naast de nummer 3 Brian Kamstra te komen maar deze wist zijn borst net iets eerder (0,12 sec) over de finish te drukken dan Ivo. Wel met een dik pr van 15.11.58min moest de Nederlands Kampioen studenten 1500m nu genoegen nemen met een 4e plaats. Ook Lars Gerritsen (eerste jaars) liep een uitstekende race. Hij kon tot 3500m met de snelste mee en liep met 15.29.20min ook een dik pr.

Bij het speerwerpen wist Lars Paalvast ondanks dat hij de afgelopen week ziek is geweest zijn persoonlijk en clubrecord bij de jongens B sterk te verbeteren. Met een worp van 54,03 meter legde hij beslag op de vijfde plaats tijdens dit NK. De kracht en specialistische training die dit jaar gestart is, bewijzen de goede manier te zijn om aan te haken aan de landelijke top.

Bij de meisjes B deed Pricilla Huisman mee op de 100m, 200m en het polsstokhoogspringen. Bij de 100 meter wist Pricilla zich voor de halve finale te plaatsen met een persoonlijk en direct ook clubrecord van 12,74 sec. Voor het halen van de finale komt zij op deze afstand nog net iets te kort. Dat zij snel en in vorm was bleek op de 200 meter waar zij ook de halve finale wist te bereiken met een PR van 26,64 sec. De finale miste Pricilla maar op 1 honderdste van een seconde. Op zondagochtend had zij ook nog deelgenomen aan het polsstokhoogspringen. Met een sprong over 2,80 meter viel zij net naast het podium met een vierde plaats.