Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Tuinvogeltelling bij Natuur- en Vogelwacht Alblasserwaard

Tuinvogeltelling bij Natuur- en Vogelwacht Alblasserwaard

In het weekend van 25 en 26 januari is er weer de Nationale Tuinvogeltelling. Gedurende een half uur kunt u alle vogels in uw tuin tellen.

Zaterdag 25 januari 2020 doet de Natuur- en Vogelwacht ook mee met de Nationale Tuinvogeltelling. Voor kinderen en hun ouders is er gelegenheid om te komen tellen. In de tuin is een vogelvoederplaats waar pindaslingers, vetbollen, strooivoer en nog meer lekkers voor de vogels is opgehangen of gestrooid.

Vanuit de kinderhoek kunnen de tuinvogels gemakkelijk bekeken en geteld worden. Er zijn ook kleurplaten, voedertips en vogelboekjes. Het is de bedoeling dat een teller ca. 30 minuten alle vogels in de tuin telt en noteert. Vooraf kan thuis de website www.tuinvogeltelling.nl  geraadpleegd worden om alvast wat vogelkennis op te doen en het telformulier te downloaden.

Er is voor de kinderen nog iets extra’s. Zij kunnen een dennenappel versieren met vogelpindakaas en strooivoer en mee naar huis nemen om in de eigen tuin op te hangen. (handig als je daarvoor een bakje meebrengt om de dennenappel te kunnen vervoeren )
 
De tuinvogeltelling wordt in de winter gehouden omdat dan juist de vogels eten en beschutting zoeken in de tuinen. Hoe meer mensen er mee doen, hoe beter. U kunt dus thuis ook mee doen! Ook belangrijk om het hele jaar door te zorgen voor een tuin waar de vogels graag komen. Dat kan door uw tuin vogelvriendelijk in te richten.

Het advies is om te zorgen voor:

  • Voedsel: struiken met bessen en planten met veel zaden.
  • Veiligheid: struiken waarin vogels kunnen vluchten.
  • Voortplanting: nestkasten en plekken waar vogels een nest kunnen bouwen.
  • Variatie: hoge en lage beplanting.

In de winter niet te veel afgestorven planten weghalen. Want daarin kunnen insecten zich verschuilen. Die insecten zijn weer belangrijk voor de vogels. Na zestien jaar tuinvogeltelling is de belangrijkste conclusie dat vogels baat hebben bij een vogelvriendelijke tuin.

Alle tellers zijn tussen 10.00- en 16.00 uur van harte welkom.

Wanneer?
25 januari 2020 van 10.00 tot 15.00 uur
Organisator
Natuur- en Vogelwacht De Alblasserwaard
0184-412618
Locatie:
Streeknatuurcentrum Alblasserwaard aan de Matenaweg 1
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.