Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Watersnood 1953 in Museum Dorpsbehoud

Watersnood 1953 in Museum Dorpsbehoud

Op 1 februari 1953 werden grote delen van Nederland getroffen door een overstroming, die de geschiedenis zou ingaan als de Watersnood van ’53. In totaal kwamen meer dan 1800 mensen om het leven. Daarnaast tienduizenden stuks vee en een veelvoud daarvan aan pluimvee.

In de vroege ochtend van 1 februari 1953 brak in Papendrecht de dijk door op de grens van Westeind en Noordhoek, waarna het kolkende water ongehinderd  de polders van Papendrecht en de Alblasserwaard in kon stromen. De overstroming eiste twee slachtoffers, alsmede honderden stuks vee.Het zou zes weken duren, voordat de polder was droog gemalen en de bewoners van de huizen in de polder weer terug konden naar hun eigen huis.

Als blijvende herdenking werd in 2003 een gedenkpaal onthuld, gevolgd in 2017 door de verplaatsing van een mozaïek in steen en een informatiebord op de plek van de dijkdoorbraak. Nabestaanden van slachtoffers hoef je niet te herinneren aan de Watersnoodramp, hun leven werd voor altijd getekend door wat er zich toen afspeelde.

Het bestuur van Stichting Dorpsbehoud Papendrecht is van mening dat alle Papendrechters kennis zouden moeten nemen van deze zwarte bladzijden uit de geschiedenis van ons dorp. Niet alleen om de herinnering eraan levend te houden, maar ook omdat we ons in de toekomst nog beter zullen moeten beschermen tegen het water. Dorpsbehoud zal zich intensief bezighouden met de planvorming.

Museum Dorpsbehoud vertoont in de maand februari - tijdens openingsuren (woensdag en zaterdag van 14 – 16 uur) - foto’s van de watersnood, maar ook een film over de dijkverzwaring. Meerdere medewerkers van Dorpsbehoud hebben de watersnood meegemaakt en kunnen vertellen over hun ervaringen. Zowel de bibliotheek als Museum Dorpsbehoud zijn gratis toegankelijk.

Ter gelegenheid van de 65e herdenking zijn in de Openbare Bibliotheek aan de Markt door Dorpsbehoud twee vitrines ingericht met foto’s. Deze blijven te zien tot de verhuizing van de ‘bieb’, tijdens de openingstijden van de bibliotheek.

Foto: Na de dijkdoorbraak van 1 februari 1953 veranderden de polders - gelukkig nog niet zo intensief bebouwd als nu - in een eindeloze watervlakte. (Archief Stichting Dorpsbehoud Papendrecht)

Wanneer?
Van 3 februari 2018 14.00 uur tot 28 februari 2018 16.00 uur
Organisator
Museum Dorpsbehoud Papendrecht
Locatie:
Veerdam 6
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.