Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

5e Meet & Eat - Taalmaatjes

5e Meet & Eat - Taalmaatjes

Op zaterdag 27 januari schuiven vluchtelingen, hun taalmaatjes en andere belangstellenden samen aan tafel in De Palm. De Bethlehemkerk is dit keer gastkerk. Er worden zo’n 150 gasten verwacht, jong en oud.   

De Meet & Eat is een initiatief van de Stichting Interkerkelijke Hulp Vluchtelingen Papendrecht  (SIHVPa). De stichting helpt statushouders in de gemeente door het geven van taalondersteuning, waarbij vaak een vriendschappelijk contact met de vluchtelingen ontstaat. De stichting organiseert regelmatig momenten van ontmoeting zoals de Meet & Eat. Het is traditie dat iedereen wat te eten meebrengt. Op die manier kunnen de bezoekers (nader) kennismaken met elkaar en proeven van elkaars cultuur. Het thema is dit keer: Holland. Voor de kinderen zijn er bijvoorbeeld (oud)hollandse spelletjes.  

Taalmaatje
De SIHVPa heeft al meer dan vijftig (taal) maatjes gekoppeld aan statushouders. Ahmad Alnaji (59) is een van hen. Oud-leraar Peter Schillemans is zijn taalmaatje. Peter biedt de uit Syrië afkomstige Ahmad twee keer per week twee uur taalhulp. Waarom hij dit vrijwilligerswerk doet? “Deze mensen hebben het moeilijk, ze willen graag integreren. Taalles helpt daarbij. Ook vanuit je christen-zijn wil je wat doen voor je naaste. Het gaat om daadwerkelijke hulp, je wilt er zijn voor hem en zijn gezin.” 

In de gevangenis
Ahmad was schoonmaker en muzikant - zijn instrument is de ud, een soort luit - toen hij in 2015 moest vluchten. “Toen besloot ik naar het buitenland te gaan.” Via Aleppo reisde hij naar Turkije en van daar naar Griekenland, Macedonië en Servië om uiteindelijk in Nederland terecht te komen. “Mijn oudste zoon woont in Tilburg en ook mijn zus en oudste broer zijn hier”, verklaart Ahmad.  In november vorig jaar werd hij herenigd met zijn gezin. Ahmad verhuisde naar een eengezinswoning aan de Weteringsingel omdat zijn flatje in de Zonnebloemstraat te klein werd om vrouw, twee dochters (15 en 27) en een zoon (21) te huisvesten. Taalmaatje Peter hielp bij het inrichten van de woning. 

Vol hoofd
Drie keer per week gaat Ahmad naar school. Het leren van de Nederlandse taal vindt hij moeilijk. “Ik vergeet snel, mijn hoofd is vol.” Taalmaatje Peter begrijpt dat wel. “Hij heeft zoveel aan zijn hoofd. Voor de hereniging moet van alles geregeld worden. Er komen van alle kanten brieven binnen. Ik help hem te begrijpen wat er in die brieven staat. En wat de taallessen betreft: ik herhaal veel.”  Voor Ahmad is de Meet & Eat een mooie gelegenheid om landgenoten te ontmoeten die ook in Papendrecht zijn neergestreken. “Heel goed”, zegt hij maar voegt er meteen aan toe: “Peter is ook goede vriend geworden.”

De Meet & Eat speelt zich af in en rond De Palm en duurt van 11.00 tot 14.00 uur.
Ook taalmaatje worden? Meer over de SIHVPa leest u op www.sihvpa.nl.

Wanneer?
27 januari 2018 van 11.00 tot 14.00 uur
Organisator
Stichting Interkerkelijke Hulp Vluchtelingen Papendrecht (SIHVPa)
Locatie:
De Palm, vd Palmstraat
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.