Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Informatieavond over korte voedselketens

Informatieavond over korte voedselketens

Stadsboeren en consumenten Drechtsteden. Informatie-avond over korte voedsel ketens en lokale producten. Organisatie Den Haneker (Groene Hart) en Drechtstadsboer (Dordrecht) nodigen belangstellenden uit voor een bijeenkomst in De Fruitheerlijkheid. Papendrecht. Aanvang 20.00

In kortere, regionale voedselsystemen hebben boeren en burgers versheid, prijs en kwaliteit van hun voedsel meer in eigen hand. Korte ketens tussen producent en consument maken de verbinding tussen burgers en boeren transparanter, directer en hechter en leiden tot betere afstemming tussen producent en consument wat resulteert in minder voedselverspilling en minder voedselkilometers. Of dat er in de praktijk toe leidt, dat de klant geen exotische banaan of citrusvrucht meer in zijn lokale boodschappenkarretje laadt, is een individuele keuze aan de kassa.

Ook is er in de korte keten meer dan elders ruimte voor boeren, burgers, instellingen, bedrijven en gemeentelijke overheden om hun eigen initiatieven te ontplooien en samen te werken, daarbij sociaal beleid, duurzaamheid, en dierenwelzijn in acht nemend.

Van Grond tot Mond.
Op donderdag 25 februari om 20.00 uur komen op het fruitbedrijf De Heerlijkheid van Papendrecht, Kerkbuurt 56 in Papendrecht twee mensen uitleg geven over plannen om in Drechtsteden en in Rotterdam een nauwere verbinding tot stand te brengen tussen de consumenten die daar wonen en het voedsel dat ze gebruiken.

Van Veld tot Vork
Iedereen die lokale of streekproducten maakt, of interesse heeft om die te gaan maken, nodigen we van harte uit om deze avond bij te wonen. Ook mensen die activiteiten ontplooien op het gebied van recreatie en toerisme zijn zeer welkom. Het een kan het ander stimuleren.

Programma
Het eerste deel van de avond komt Robert Klaassen, Steunpunt Drechtstadsboer, vertellen over het initiatief om een stadsboerderij in Dordrecht op te zetten. Hierbij wordt expliciet gezocht naar een aanvulling met producten uit de regio. Gedurende het tweede deel van de avond vertelt Amelia Oei over wat de stad Rotterdam wil bereiken met haar ideeën omtrent Foodcluster en Korte Ketens. Amalia is Project Manager Economie van de stad Rotterdam.

Organisatie
De organisatie is in handen van twee werkgroepen van Den Haneker: Werkgroep recreatie, toerisme en streekproducten en Werkgroep duurzame landbouw en ontwikkelingssamenwerking Alblasserwaard en Vijfheerenlanden (WAV).

Voorbeelden in Nederland en Vlaanderen van burgerinitiatieven op voedselvlak zijn: buurtmoestuinen en schooltuinen, voedselcooperaties, lokale markten, stadslandbouwprojecten, community supported agriculture, zelfpluktuinen en voedselbossen.
Nieuw! Bekijk de Korte Ketens Kaart van Nederland. Bron VoedselAnders.

Voor meer informatie over Drechtstadsboer? Bel met Annette de Vlieger, penningmeester 06 14 22 01 95
Den Hâneker is een vereniging voor natuur- en landschapsbeheer van boeren en burgers die zich inzet om de Alblasserwaard / Vijfheerenlanden zodanig te beheren en te ontwikkelen dat het zijn aantrekkelijkheid behoudt, nu en in de toekomst.
Voor meer informatie over het jaarprogramma van Den Hâneker kunt u terecht bij Gert Baars 0347-371627, Kees van Gaalen 0183-511379

Stichting Steunpunt Drechtstadsboer is opgericht in 2014 met als doel het professionaliseren van stadslandbouw, het opschalen van de voedselketen en het wederkerig verbinden van stad en platte land. Het werkgebied van Drechtstadsboer is het Eiland van Dordrecht en de regio Drechtsteden.

De Heerlijkheid van Papendrecht bestaat uit een Fruitteeltbedrijf, Landwinkel, Ponyplus, Bierbrouwerij, Ontvangstruimte, Stichting BIJ de Heerlijkheid en een Mini-kinderboerderij. Kerkbuurt 56, 3354XK Papendrecht, Tel.: 078-644 05 99

Aanmelden: Laat even weten of u komt, dat kan via de mail aan Kees van Gaalen (4225st1@hetnet.nl) of Jos Karssemeijer (joskarssemeijer@gmail.com)

Wanneer?
25 februari 2016 van 20.00 tot 00.00 uur
Organisator
Den Haneker (Groene Hart) en Drechtstadsboer (Dordrecht)
Locatie:
De, Heerlijkheid van Papendrecht, Kerkbuurt 56
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.