Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Pauline Broekema geeft lezing in Papendrecht

Pauline Broekema geeft lezing in Papendrecht

“Dramatisch en meeslepend” noemde de NRC haar boek Het Boschhuis en gaf het vier sterren. Trouw schreef “Met haar stijl en gevoel voor detail weet Broekema aangrijpende beelden uit de geschiedenis tevoorschijn te toveren.” De Telegraaf oordeelde:  "Met veel inlevingsvermogen geschreven.”
Acht jaar werkte ze aan de familiekroniek waarin ook de Drechtsteden een rol spelen.  
Over haar boeken, haar werk  en haar fascinatie voor geschiedenis vertelt Pauline Broekema op woensdag 14 oktober, als ze in Papendrecht een lezing geeft.  

Pauline Broekema is bekend van het NOS Journaal waar ze verslaggeefster is. Omdat ze in haar werk niet altijd de gelegenheid heeft zich langdurig in één onderwerp  te verdiepen begon ze met schrijven.
Haar laatste boek is Het Boschhuis, waarin ze ruim een eeuw geschiedenis beschrijft.

En daar gingen ze, in kleine groepjes, het water van de Biesbosch over naar bevrijd gebied. De crossing maakten ze in een bewolkte nacht. In een roeiboot, de roeispanen met doeken  omwikkeld om geen geluid te maken.
(uit: Het Boschhuis)

Ze krijgt veel lezersreacties.
“Een meeslepend boek om te lezen en vaak te herlezen. Zeer warm aanbevolen.”
“Een fascinerend, opwindend en verslavend boek dat er mag zijn.”
“Wat heb je dat ontzettend mooi opgeschreven, beeldend en invoelend, waardoor je als lezer het verhaal op een intense manier beleeft. Een prachtig monument.”

Er waren eetkraampjes waar vrouwen met een rieten waaier het vuur onder de pannen aanwakkerden. Ossenkarren versperden een straat. Het geurde naar kruidnagel en nootmuskaat. Kippen en eenden in korven wachtten op een koper.
(uit: Het Boschhuis)

Pauline Broekema zal vertellen over haar achtergrond, haar drijfveren, haar werk en het schrijven. “Historisch onderzoek  is spannend en kan aangrijpend zijn. Bij mij begon het Boschhuis met een enorme bruine koffer waarin het archief van mijn grootvader zat. Dat heeft me een tocht opgeleverd langs zo’n twintig archieven. Ik heb daarnaast veel mensen gesproken, ben op plekken geweest die ik anders nooit had bezocht. Deed nieuwe kennis op. Voor het deel dat in Indië speelt leerde ik bijvoorbeeld veel over de tabaksbouw en dook in scheepsjournalen omdat ik alles wilde weten over de reis naar de Oost. Details zijn belangrijk, zo kun je geschiedenis invoelbaar maken.”

Een duinpan om in te zonnen en ’s nachts in het zomerhuis, waar het ruikt naar petroleum, vochtig hout en verweerde deken, heerlijk koortsig te slapen. (uit: het Boschhuis)

Na de pauze is er ruim de gelegenheid tot het stellen van vragen. Mochten er aanwezigen zijn die zelf bezig zijn met onderzoek of schrijven dan geeft ze graag tips.
Datum: woensdag 14 oktober
Tijd: 20.00 - 22.00 uur (inloop 19.30 uur)
Locatie: Bibliotheek Papendrecht, Markt 2, Papendrecht.
Meer info: www.paulinebroekema.nl

Wanneer?
14 oktober 2015 van 19.30 tot 22.00 uur
Organisator
Bibliotheek AanZet
Locatie:
In de bibliotheek aan de Markt 2
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.