Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Koningshuis en Aaichie'in Museum Dorpsbehoud

Koningshuis en Aaichie'in Museum Dorpsbehoud

Ter gelegenheid van het Museumweekend 2014 is Museum Dorpsbehoud op zaterdag 5 april geopend van 10 – 16 uur. Achter de voordeur van Veerdam 6 - het middenstuk van het in 1920 als Marechausseekazerne gebouwde pand - wordt de historie van Papendrecht zorgvuldig bewaard maar ook tentoongesteld. Museum Dorpsbehoud draait al 22 jaar zonder subsidie en is financieel afhankelijk van de bijdragen van donateurs, eenmalige giften en de inzet van alle onbetaalde vrijwilligers en bestuur.

* Tentoonstelliing ‘1813 – 2013 'Twee eeuwen onafhankelijkheid’
In 1913 werd de herdenking van 100 jaar onafhankelijkheid in Papendrecht gevierd met een indrukwekkende optocht waarbij onder andere de aankomst van Koning Willem I in Scheveningen  werd uitgebeeld. Dorpsbehoud heeft een grote hoeveelheid foto’s van die optocht en van andere optochten die door de Oranjegezinde Papendrechters bij diverse gelegenheden werden georganiseerd.
De verbondenheid met het Koninklijk Huis wordt ook in beeld gebracht met foto’s van bezoeken aan Papendrecht door diverse leden van het Huis van Oranje. Daarnaast zijn er herinneringsborden, bekers enz. te zien van gebeurtenissen zoals huwelijk, geboorten, jubilea enz. Nog tot en met 30 april  te zien.

*Ertepeller ‘Aaichie’ weer te koop.
De Ertepeller (bijnaam Aaichie),  gemaakt door J.J.W. Marks, behoort tot de geliefdste kunstwerken van Papendrecht. De kleine Ertepeller siert menig woonkamer in Papendrecht en ver daarbuiten. Sinds lange tijd waren de kleine beeldjes niet meer verkrijgbaar. Eén van onze vrijwilligers heeft de afgelopen tijd een aantal Ertepellers gemaakt.Vanaf zaterdag 5 april zijn ze weer te koop, uitsluitend in Museum Dorpsbehoud, voor  € 25,-- per stuk. Donateurs krijgen € 2,50 korting. Als ze op zijn is de levertijd ongeveer 3 weken. Met de aankoop steunt u het werk van Stichting Dorpsbehoud Papendrecht.

*Vaste onderdelen van Museum Dorpsbehoud.
Deze zijn zeker een kijkje waard:
-de kleine zaal, waar een werkend kerktorenuurwerk te zien is;
-de in oude staat herstelde cel, waarin de geschiedenis van het gebouw is weergegeven;
-de Lancasterzaal, waar de herinnering levend wordt gehouden aan de vliegtuigcrash in 1944 van de Lancaster bommenwerper ‘Popeye’ en zijn omgekomen bemanning;
-de keuken, waar de bezoeker zich in de jaren ’50 van de vorige eeuw waant;
-de leeszaal met een indrukwekkende hoeveelheid krantenknipsels en boeken over Papendrecht.
*In de leeszaal en de Lancasterzaal worden doorlopend films vertoond en in het als huiskamer ingerichte voormalige ‘bureel’ wordt u gastvrij ontvangen voor een (gratis) kopje koffie of thee. Toegang gratis.

Na het Museumweekend is Museum Dorpsbehoud eveneens gratis te bezoeken op:
woensdag van 10 -12 en zaterdag van 14 – 16 uur.
Bezoek buiten de openingsuren uitsluitend op aanvraag. Hiervoor wordt een vergoeding gevraagd.

Foto: De Ertepeller  is vanaf zaterdag 5 april weer te koop, uitsluitend in Museum Dorpsbehoud.

Wanneer?
Van 5 april 2014 10.00 uur tot 6 april 2014 16.00 uur
Organisator
Museum Dorpsbehoud Papendrecht
Locatie:
Veerdam 6
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.