Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Lezing: 'Waarom moest Jezus sterven'

De vraag waarom Jezus moest sterven houdt veel gelovigen diep in hun hart bezig.

Ds. Guus Labooy hierover: "Zeker in de tijd voor Pasen is het goed daarbij stil te staan. Ik heb een aantal jaren geleden ook al eens zo'n avond gegeven. Er zijn veel metaforen of spiegelverhalen voor bedacht. Ze pakken allemaal iets van het mysterie, maar gaan ook allemaal mank. Bijvoorbeeld het verhaal van de brugwachter en de naderende trein. Hij moet kiezen tussen zijn zoontje dat bij de brug speelt en de trein die komt aanstormen: Sluit hij de brug, zodat de trein niet in het ravijn stort?"

"Maar dat kost hem wel zijn zoontje: een ongelofelijk offer. Het herkenbare aan dit spiegelverhaal is de enorme offerbereidheid van de vader. Maar het is erg belangrijk om ook goed scherp te krijgen waar dit verhaal mank loopt, want ik moet eerlijk zeggen: dit verhaal doet ook denken aan een griekse tragedie. Ken je het verhaal van Iphiginea en Agamemnon, dat Agamemnon voor een gunstige wind zijn dochter Iphiginea moet offeren? Is Golgotha net zo'n tragedie? Ik geloof dat er een groot verschil is. Daarom nogmaals: Waarom moest Jezus sterven? Ik leg de lijn van Anselmus uit, een visie die mij altijd erg heeft geraakt. Ik doe het hierom: dat we meer van hem gaan houden, als we zien hoe goed de Heer is. Als we weer zien hoe Hij voor ons in de bres sprong".

Aanmelden en informatie Ds. Guus Labooy.

Wanneer?
24 maart 2014 van 20.00 tot 00.00 uur
Organisator
Herv. Gem. 'Bethlehemkerk'
6425703
g.labooy@gmail.com
Locatie:
Van der Palmstraat
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.