Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Europa telt massaal vogels op zaterdag 5 oktober

De Natuur- en Vogelwacht ‘De Alblasserwaard’ doet mee aan Europese vogelkijkdag. Op zaterdag 5 oktober a.s. gaan leden van de vogelwerkgroep van de NVWA trekvogels tellen. Zij doen dit samen met tientallen andere vogelwerkgroepen verspreidt over ons land. In totaal tellen zij op meer dan 100 verschillende plaatsen in Nederland zoveel mogelijk vogels. Zij doen dit in het kader van de Euro Birdwatch, het Europese vogeltel-evenement van BirdLife International.

Op plaatsen waar veel vogeltrek te zien is, tellen vogelkenners alle verschillende soorten en hun aantallen. De NVWA zal die dag aanwezig zijn op Telpost Kinderdijk, voorbij het Wisboomgemaal in Kinderdijk. Hier wordt al decennia lang de najaarstrek geteld.

Elk jaar doen vele tienduizenden vogelaars mee aan dit evenement, verspreidt over 38 Europese landen. Aan het einde van middag verzamelt Vogelbescherming Nederland (in samenwerking met de vogeltrekwebsite www.trektellen.nl) de vogelgegevens uit heel Nederland. Elk jaar worden tienduizenden vogels gezien, met in sommige jaren aantallen van meer dan 600.000, verdeeld over meer dan 200 verschillende vogelsoorten. Sinds 1989 zijn er in het kader van dit Europese vogeltel-evenement 9,5 miljoen trekvogels geteld. Met een heel vogelrijke birdwatch in 2013 dit aantal over de 10 miljoen (!) getelde trekvogels helpen. De hoeveelheid trekvogels is daarbij sterk afhankelijk van het weer. Helpt u mee tellen?

BirdLife International is de organisatie die wereldwijd actief is voor de bescherming van vogels en hun leefgebieden. Vogelbescherming Nederland is de Nederlandse Partner van BirdLife International. In ons land zetten duizenden vrijwilligers, aangesloten bij vele lokale of regionale vogelwerkgroepen, zich actief in voor de bescherming van vogels.

Bent u geïnteresseerd en wilt u ook eens zien hoe het trektellen in zijn werk gaat? Dan bent u op 5 oktober van 7:30 uur tot 12:00 uur van harte uitgenodigd ons te bezoeken op Telpost Kinderdijk.

Wanneer?
5 oktober 2013 van 07.30 tot 12.00 uur
Organisator
Natuur- en Vogelwacht De Alblasserwaard
Locatie:
Streeknatuurcentrum Alblasserwaard aan de Matenaweg 1
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.