Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Dubbeltentoonstelling over Waterbouwkunde en de Watersnood

Dubbeltentoonstelling over Waterbouwkunde en de Watersnood

Vanaf 2 februari 2013 is in Museum Dorpsbehoud een dubbeltentoonstelling te zien over:

B.V. v/h J.M. Dekker & Zoon: Beeld van een waterbouwkundig bedrijf, en over de Watersnood 1953 in Papendrecht.
 
De openingshandeling wordt verricht door: Mevrouw A.M. van de Velde - Dekker, dochter van wijlen Gerrit Dekker J.M.zn.; De heer J.T. Meerkerk, oud-directeur; de heer K. Verschoor, oud-uitvoerder.
 
In 1923, negentig jaar geleden,  werd door J.M. Dekker een aannemers- en handelsbedrijf gesticht, dat begon met de levering van materialen voor dijkversterkingen. Al snel daarna werd de bouw van een zeewering met dijkverzwaring door Dekker zelf uitgevoerd. In 1997 werd het bedrijf overgenomen door de Boskalis groep. Van 1923 tot aan de overname heeft Dekker op indrukwekkende wijze een bijdrage geleverd aan kust- en oeverwerken in Nederland, België en Duitsland. 
 
Op 1 februari 2013 is het precies zestig jaar geleden, dat de dijk aan de Noordhoek brak. De dijkdoorbraak eiste twee slachtoffers en zette Papendrecht gedurende zes weken onder water. Dekker en de Watersnood van 1953 zijn onverbrekelijk met elkaar verbonden. Het dichten van het enorme gat in de dijk werd onder leiding van Gerrit Dekker J.M.zn. in korte tijd uitgevoerd.
 
Deze dubbeltentoonstelling brengt door middel van foto’s en documenten het werk van een belangrijk Papendrechts bedrijf in beeld en houdt de herinnering levend aan de Watersnood van 1953 en de strijd tegen het water door middel van foto’s van de dijkdoorbraak, het dichten van het gat en hoe Papendrecht er tijdens die periode uitzag. Daarnaast is in de leeszaal een verzameling verhalen en (kranten)artikelen in te zien, waaronder vele afleveringen van de rubriek Ken uw Dorp.
 
De tentoonstelling is te zien van zaterdag 2 februari t/m zaterdag 27 juli 2013. De toegang is gratis op woensdag van 10 – 12 en op zaterdag van 14 – 16 uur. Buiten deze tijden is bezoek voor groepen en schoolklassen mogelijk op afspraak, hiervoor wordt wel een vergoeding gevraagd.
Wanneer?
Van 2 februari 2013 00.00 uur tot 27 juli 2013 00.00 uur
Organisator
Museum Dorpsbehoud Papendrecht
Locatie:
Veerdam 6
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.