Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Dr. Josef Begun (Israël) spreekt

Deze bekende voormalige ‘gevangene van Sion’ en Sovjet-dissident uit de jaren ’70 en ‘80 is enkele dagen in Nederland op uitnodiging van de stichting Christenen voor Israël. Voor vertaling in het Nederlands wordt gezorgd.

Josef Begun werd in 1932 in Moskou geboren. In het vrije Westen werd hij bekend als activist voor de studie van het Hebreeuws en zijn voorkeur voor vertrek naar Israël. Begun’s leven is getekend door jarenlange gevangenschap en daarna ballingschap in Siberië, waar hij geruime tijd in een isoleercel werd opgesloten wegens ’anti-Sovjet-propaganda’.

In de jaren 1974 tot ’82 haalde hij zich de woede van de Sovjet-autoriteiten op de hals door het publiceren van open brieven, het afleggen van verklaringen, het houden van pro-Israël lezingen en dergelijke. Ook gingen er geruchten dat hij meewerkte aan het verspreiden van anti-Sovjet-literatuur. Al die tijd werden Joden officieel als misdadigers beschouwd. Het was hun verboden om openlijk voor hun geloof uit te komen. Begun werd daarom ook meermalen gearresteerd. Veel organisaties in het Westen maakten zich sterk voor zijn vrijlating.

Uiteindelijk bracht hij vijf jaar door in de gevangenissen van Vladimir en Christopol en in de werkkampen van de Goelag-archipel. Maar de geest van de voormalige wiskundige en ingenieur is nooit gebroken en wat in de voormalige Sovjet-Unie tot 1989 verboden was, is nu al jarenlang een deel van Beguns leven in Israël, Rusland, Duitsland en de Verenigde Staten: het geven van Joods onderwijs aan allen die dat nodig hebben. Op de komende bijeenkomsten is een twintig minuten durende film te zien over de jarenlange strijd die Begun heeft moeten voeren om zijn doel te bereiken.

In de pauze en na afloop is er verkoop van producten uit Israël. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

Wanneer?
30 maart 2009 van 20.00 tot 00.00 uur
Organisator
Stichting Christenen voor Israël
Locatie:
in de Elimkerk, P.C. Hooftlaan 178
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.