Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Lezing Hollandse stadsgezichten

Mevr. M. Hanrath houdt de lezing. De opkomst van Hollandse steden, bestuurd door machtige burgers, leidde tot een revolutie in de schilderkunst. De rijke burgers hadden behoefte aan andere onderwerpen dan de adel of de kerk. Trots legden ze hun steden vast in een nieuw schildersgenre: het stadsgezicht. In samenwerking met de National Gallery of Art in Washington organiseert het Mauritshuis hierover een tentoonstelling, die duurt van 11.10.08 tot 11.01.09. Deze tentoonstelling geeft een overzicht van dit bijzondere type schilderij, zoals Vermeers beroemde Gezicht op Delft. De vroegst geschilderde Hollandse stadsgezichten zijn van Hendrick Vroom. We zien de skyline van de stad met stadsmuren en kerktorens. Na 1650 nemen de schilders ons mee de stad in. Ze tonen ons de stad zelf: grachten, straten en pleinen, waarbij ook het alledaagse leven van de burgerij in beeld komt. De schilders van stadsgezichten werkten vooral in Amsterdam, Haarlem en Delft. Voor de tentoonstelling worden de mooiste voorbeelden geselecteerd, van o.a. Ruisdael, Vermeer, Hobbema en Cuyp. Entreegeld: € 15,- p.p.

Wanneer?
23 oktober 2008 van 20.00 tot 22.00 uur
Organisator
VU Papendrecht
info@vupapendrecht.nl
Locatie:
VU aan de Vondellaan 158
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.