maandag 6 december 2021

Alles over Papendrecht

Expositie “Wie wat bewaart, die heb wat”

Expositie “Wie wat bewaart, die heb wat”

04 april 2009
Van zaterdag 04 april 2009 tot en met zondag 05 april 2009
Van 10:00 uur tot en met 16:00 uur

Ter gelegenheid van het Nationaal Museumweekend op 4 en 5 april 2009 is Museum Dorpsbehoud aan de Veerdam 6 te Papendrecht op zaterdag 4 april geopend van 10.00 – 16.00 uur. (Museum Dorpsbehoud is op zondag altijd gesloten). Op deze dag is voor het eerst de nieuwe (deel)tentoonstelling te zien met als thema: “Wie wat bewaart, die heb wat!”, een bekend Papendrechts gezegde. Te zien zijn o.a.:
> Oud schildersgerei;
> Een oude naaimachine met diverse naaiattributen en oude patroonboeken;
> Oud schrijfgerei, waaronder een antieke typemachine;
> Fototoestellen uit de tijd, dat digitale camera’s nog niet waren uitgevonden;
> Scheepsmodellen van wijlen Gerrit Veth;
> Een aantal potloodtekeningen, in bruikleen afgestaan door onze plaatsgenoot Klaas Kuil, wiens specialiteit het tekenen van huizen is, waaronder Papendrechtse woonhuizen zoals de voormalige bakkerij van Kommer de Korver;
Dit jaar is het 60 jaar geleden dat de muziektent aan de Eilandstraat werd geschonken aan de gemeente Papendrecht door het Papendrechtse bedrijfsleven. De muziektent werd door Dorpsbehoud in 1986 van de sloop gered, voor 1 gulden van de gemeente Papendrecht gekocht en vanaf 1987 weer in gebruik genomen voor de aubade op Koninginnedag en  zomeravondconcerten. Er zijn foto’s te zien van de opening in 1949, van aubades, zomeravondconcerten maar ook een oud Excelsior uniform en een muziekkoffer met instrument.

Verder zijn er de vaste onderdelen:
Het als huiskamer ingerichte voormalige bureel,  de in originele staat opgeknapte cel, de Lancasterzaal met foto’s documenten, voorwerpen en onderdelen van de in 1944 in Oostpolder neergestorte Lancaster “Popeye”, de in jaren ’50 ingerichte keuken, de leeszaal met heel veel krantenknipsels, 22 jaargangen Ken Uw Dorp en heel veel boeken over Papendrecht en de streek.
Normale openingstijden: Iedere woensdag van 10-12 uur en iedere zaterdag van 14-16 uur. De toegang is (niet alleen tijdens het museumweekend, maar altijd) gratis en het museum is toegankelijk voor mensen met een beperking. Bezoekers worden gastvrij ontvangen met een (gratis) kopje thee of koffie door de vrijwilligers van Museum Dorpsbehoud. Bezoek buiten de openingsuren voor groepen of schoolklassen is op afspraak mogelijk. Hieraan zijn wel kosten verbonden.
“Wie wat bewaart, die heb wat!” is de moeite van een bezoekje meer dan waard.

Deel dit bericht met je vrienden!