zaterdag 4 december 2021

Alles over Papendrecht

Herinneringen aan ’40 – ’45 in Museum Dorpsbehoud

10 april 2010
Van zaterdag 10 april 2010 tot en met maandag 10 mei 2010
Van 11:00 uur tot en met 16:00 uur

Dit jaar is het 65 jaar geleden, dat een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog.
Ter gelegenheid van het Nationaal Museumweekend is in Museum Dorpsbehoud aan de Veerdam 6 vanaf  zaterdag 10 april de tentoonstelling “Herinneringen aan ’40 – ’45’ te zien. Het museum is op die dag langer geopend dan normaal: van ’s morgens 11 uur tot ’s middags 16.00 uur. (Op zondag is het museum gesloten).

Met voorwerpen, foto’s en documenten wordt een beeld geschetst van een van de donkerste periodes uit de geschiedenis en hoe de Papendrechters hiermee omgingen.
Te zien is o.a. een unieke collectie radio’s, waarmee tijdens de oorlog in het diepste geheim naar Radio Oranje werd geluisterd.
Maar ook is er aandacht voor de viering van 50 jaar bevrijding in 1995, toen een grote Historische Optocht duizenden mensen op de been bracht.
In de Lancasterzaal is een permanente tentoonstelling van de gebeurtenissen rondom het neerstorten van de Lancaster bommenwerper “Popeye”, waarbij de gehele bemanning om het leven kwam.

Heel bijzonder is een project van groep 8b van Openbare Basisschool De Knotwilg. De leerlingen interviewden ouderen, die de oorlog nog hebben meegemaakt. Dit is vastgelegd op een DVD, die de gehele dag doorlopend wordt vertoond in de Lancasterzaal..
Verder hebben de leerlingen hun indrukken en ervaringen bij dit project door middel van een collage met afbeeldingen zichtbaar gemaakt, welke te zien is in de kleine tentoonstellingszaal.

Het bestuur van Stichting Dorpsbehoud Papendrecht beseft, dat steeds minder mensen uit eigen waarneming kunnen vertellen over de Tweede Wereldoorlog en vindt het tot haar taken behoren, die geschiedenis door te geven aan latere generaties. Omdat leven in een vrij land niet vanzelfsprekend is en de offers, die daarvoor zijn gebracht, nooit mogen worden vergeten.
Normale openingsuren: Woensdag van 10-12 uur en zaterdag van 14-16 uur.
De toegang is evenals een kopje koffie of  thee gratis. Voor bezoeken (op afspraak) buiten de openingstijden wordt een vergoeding gevraagd.

Deel dit bericht met je vrienden!