vrijdag 3 december 2021

Alles over Papendrecht

Workshop ‘Omgaan met hangjongeren’

26 april 2010


Hangjongeren kunnen voor flink wat overlast zorgen. Hen simpelweg aanspreken op storend gedrag heeft vaak niet het gewenste effect. Of u durft het niet. Daarom organiseert de gemeente Papendrecht workshops om te leren hoe u hier het best mee om kunt gaan.
Na de succesvolle avond in de wijk Oostpolder volgen er nog drie avonden. Er blijkt grote behoefte te bestaan aan tips om beter te kunnen reageren of om te gaan met jongeren die zich op de een of andere manier vervelend gedragen en vaak in groepen bij elkaar hangen.

Herkenbaar?
Stel: er staan drie jongens bij u in het gangpad, voor de vijfde dag op een rij, een joint te draaien. U vindt dat onprettig, maar ook de stank van de joint geeft overlast als u in de tuin zit. U wilt ze wel aanspreken, maar durft dat niet. Of: er zitten zes jongeren op de bankjes aan het water voor uw huis, met harde muziek uit hun scooters. U hebt ze meerdere malen gevraagd of het zachter kan, maar ze luisteren niet en lachen u alleen maar uit.
Of: ’s ochtends vroeg treft u voor de zoveelste keer rotzooi aan op de speelplek voor uw huis: bierblikjes, zakken chips, peuken, enzovoorts. U weet dat er ’s avonds jongeren in de speelplek zitten en vermoedt dat de troep van hen komt. U weet niet hoe u de jongeren kunt aanspreken omdat u bang bent uitgescholden te worden of erger nog, te worden bedreigd.
Zomaar drie voorbeelden van situaties zoals zich die rond hangjongeren kunnen voordoen. Zijn deze situaties voor u enigszins herkenbaar?

Workshops
Gespreksleider van deze avond is Hans Kaldenbach. Hans Kaldenbach is werkzaam bij de Hogeschool Utrecht (Centrum Archimedes). Hij geeft trainingen en lezingen over cultuurverschillen en over ’straatcultuur’.
Een workshop duurt één avond. Tijdens deze bijeenkomst leren buurtbewoners hoe ze vat krijgen op jongeren met typisch straatcultuurgedrag. De praktijk staat daarbij voorop. De acteur speelt op aanwijzen van buurtbewoners verschillende situaties na. Hans Kaldenbach illustreert hoe straatjongeren het effectiefst kunnen worden aangesproken. Want mogelijkheden om de situatie te verbeteren zijn er wel degelijk.
Een deelneemster aan de workshops schreef na afloop: ‘Zojuist komen wij van de workshop, ‘Omgaan met hangjongeren’ vandaan. Wat een leuke en vooral leerzame ervaring is dat geweest.’

Deel dit bericht met je vrienden!