Monday 20 September 2021

Alles over Papendrecht

Open Monumentendag Papendrecht

11 september 2010
Van 10:30 uur tot en met 15:30 uur

Voor de tweede keer neemt Papendrecht deel aan de Open Monumentendag. Dit jaar in samenwerking met Alblasserdam. Het thema van dit jaar is: De smaak van vroeger. De Open Monumentendag start zaterdag 11 september om 10.30 uur met een gewaagde opening: wethouder Herman Nieuwstraten (in het bezit van een welige snor en baardje) gaat samen met een traditionele barbier een persoonlijke uitdaging aan…

Op het programma staat onder meer een fietstocht onder leiding van een gids (deze route kunt u ook wandelen). Deze fietstocht start om 11.30 uur bij de Muziektent. De eerste 100 mensen krijgen een lunch mee voor onderweg. Geen zin of niet in staat om te wandelen of fietsen: neem dan de huifkar. Komt u oude ambachten bewonderen en vooral ook proeven van oud-Hollandse en vergeten gerechten. Volg de ganzenhoedster van winkelcentrum de Meent naar de Kazernestraat.

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door muziekpraktijk Anneke den Breeker-Schijvens. Zij zal gedurende de dag verschillende van haar talenten laten optreden (jong & oud). Er is een compilatie samengesteld van verschillende genres, musical, jazz, en piano. Diverse Papendrechtse ondernemers nemen deel aan de Open Monumentendag. Restaurant De Pepermolen bereidt ouderwetse stamppoten en ouderwets gebak, de Landwinkel verkoopt ‘vergeten groenten’, De Gruyter verkoopt historische boeken en oud-Hollands speelgoed en Wijnhuis de Paap serveert ouderwets gerookte zalm, forel, eendenborst en gedroogde worsten.
Ook voor de jongste bezoekers zijn er leuke activiteiten.

10.30 uur Opening door wethouder Herman Nieuwstraten en de Papendrechts eigen barbier Gökhie!

10.45 – 15.30 Muzikale optredens verzorgd door Anneke den Breeker-Schijvens.

De muzikale omlijsting van de Open Monumentendag wordt verzorgd door muziekpraktijk Anneke den Breeker-Schijvens. Zij heeft een muziekpraktijk voor piano & zang in Papendrecht. Zij zal gedurende de dag verschillende van haar talenten laten optreden (jong & oud). Er is een compilatie samengesteld van verschillende genres, musical, jazz, en piano.

10.30 Een ganzenhoedster begeleidt samen met Scouting Van Brederode winkelend publiek vanaf winkelcentrum De Meent naar de Muziektent in de Kazernestraat.

Museum Dorpsbehoud is van 10.00 tot 16.00 geopend. In het museum staat momenteel onder meer de tentoonstelling 'Water... wat een huishouwe!' met een maquette die de loop van de rivieren toont toen de Alblasserwaard onder water liep. Verder is de werking van de boezems te zien en beelden van het gemaal en de na dijkdoorbraken ontstane wielen. 

10.30-15.30 Gevarieerde markt rondom de Kazernestraat met veel demonstraties van oude ambachten, proeverijen en andere activiteiten:
·   Heren, stop vanaf nu met scheren en laat uw snor of baard(je) snel, glad en vakkundig 'snijden' door barbier Gökhie!
·  Manden vlechten.
·  Mobiele palingrokerij: kom proeven van de geurige, vers gerookte paling.
·  Een snuffelkraam met antiquiteiten: er is vast iets voor u bij!
·  Nettenboeten: de nettenbreier laat zien hoe vroeger visnetten werden gemaakt en gerepareerd. probeer ook zelf een visnet te breien! De nettenbreier helpt u graag.
·  Houtsnijden: zie hoe onder de vaardige handen van de houtsnijder de prachtigste houtsnijwerken tot stand komen.
·  Mosterd maken: de mosterdmaker maakt ouderwets lekkere mosterd op ambachtelijke wijze.
·  Tingieten
·  Etsen maken
·  Glasbrander: maakt ook de mooiste kralen van glas. Probeer het zelf!
·  Kom proeven van ‘vergeten groenten’. Restaurant De Pepermolen heeft zich verdiept in ouderwetse stamppotten.
·  Landwinkel toont ‘vergeten groenten’ en geeft uitgebreid uitleg.
·  Lekker kopje koffie? Restaurant De Pepermolen heeft ouderwets gebak
·  Boekhandel De Gruyter verkoopt de prachtigste historische boeken en oud-hollands speelgoed.
·  Zalm stond vroeger vaak op het papendrechts menu. Bij Wijnhuis De Paap proeft u zalm, forel, eendenborst en ouderwets gedroogde worsten.
·  Genealogie: typ uw naam in en ontdek of uw stamboom in Papendrecht begint.
·  Marktkraam met archeologische spullen uit Papendrecht. Kom raden wat het is en win een leuke bon voor het nieuwe theater!
·  Boogschieten voor jong en oud, verzorgd door Alex en Daphne Verlek.

De hele dag door staat een huifkar klaar. Voor slechts twee euro maak je een bijzondere huifkartocht door het centrum van Papendrecht.

Fiets of wandel door Papendrecht en Alblasserdam. De routes liggen voor u klaar bij de Gemeentekraam. De eerste 100 mensen krijgen een lunch mee voor onderweg!
Om 11.30 uur start vanaf de Muziektent een fietstocht onder leiding van een gids. Onderweg worden borden onthuld die herinneren aan diverse waardevolle overblijfselen van vroeger. Na de fietstocht: even uitrusten in de Horecahoek en genieten van de muziek.

Puzzeltocht voor de kids. Start tussen 10.00 en 16.00 bij Museum Dorpsbehoud, Veerdam 6. De tocht duurt ong. drie kwartier. De leeftijdsgrens is  van 8 - 12 jaar. Lever het formulier weer in en je krijgt een leuke attentie. Neem je vrienden en vriendinnen mee!

Horecahoek verzorgd door Restaurant De Pepermolen:
• Koffie/thee met Oudhollands gebak
• Frisdrank, biertap en wijn van Wijnhuis De Paap.

Deel dit bericht met je vrienden!