Monday 20 September 2021

Alles over Papendrecht

Tentoonstelling “Water……. Wat een huishouwe!!!”

Tentoonstelling “Water……. Wat een huishouwe!!!”

11 september 2010
Van zaterdag 11 september 2010 tot en met vrijdag 31 december 2010
Van 10:00 uur tot en met 16:00 uur

Ter gelegenheid van het open Monumentenweekend 2010  is in Museum Dorpsbehoud aan de Veerdam 6 een nieuwe tentoonstelling te zien. Het museum, gevestigd in het middenstuk van de voormalige Marechausseekazerne, is op zaterdag 11 september geopend van 10.00 – 16.00 uur.
Speciaal voor de jeugd van 8 t/m 12 jaar is er voor deze dag door Museum Dorpsbehoud een  puzzeltocht samengesteld. De tocht duurt ongeveer 45 minuten en begint bij Museum Dorpsbehoud Veerdam 6. Aanmelden kan op elk tijdstip. 

Zoals altijd is ook op deze dag de toegang en een kopje koffie of thee gratis.
Op zondag is Museum Dorpsbehoud altijd gesloten.

Eens in de vijf jaar houden de musea in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden een tentoonstelling met een gezamenlijk thema. Voor dit jaar is dit het thema: Laagliggend land. Museum Dorpsbehoud heeft gekozen voor het onderwerp: De waterhuishouding van Papendrecht. Als bewoners van het  laagste punt van de Alblasserwaard moesten de Papendrechters veel moeite doen om de waterhuishouding op peil te houden. Daarbij werd gebruik gemaakt van watermolens, maar ook een in eigen beheer gebouwd gemaal, het inmiddels gesloopte “watermesien”. Op maquettes worden de rivieren in beeld gebracht, maar ook hoe het water uit de polders werd gemalen via de boezems. Tevens is er een doorlopende powerpoint presentatie en natuurlijk  veel foto’s en documenten.
De heer Ir. J.T.W. Visser was vele jaren Hoogheemraad bij het Hoogheemraadschap, de organisatie, die ook in ons dorp verantwoordelijk was voor het beheer van de polders en de waterhuishouding. Hij heeft op 4 september de tentoonstelling officieel geopend.

Na Monumentendag is de tentoonstelling te bezichtigen tijdens de normale openingsuren op woensdagmorgen van 10 – 12 uur en op zaterdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur.
Buiten deze tijden kunnen groepen afspraken maken, hiervoor wordt wel een vergoeding gevraagd.

Bij de foto: De tentoonstelling “Water………wat een huishouwe” in Museum Dorpsbehoud werd afgelopen zaterdag officieel geopend door Dhr. Ir. J.T.W. Visser, oud- Hoogheemraad van het Hoogheemraadschap Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Als dank ontving hij een ingelijste pentekening van “t Watermesien”, het inmiddels gesloopte gemaal aan de Noordhoek. Ter gelegenheid van het Nationaal Monumentenweekend is Museum Dorpsbehoud op zaterdag 11 september van 10.00 – 16.00 uur geopend. Toegang als altijd gratis.

Deel dit bericht met je vrienden!