woensdag 1 december 2021

Alles over Papendrecht

de Preek van de Leek - Dietrich Bonhoeffer

De Preek van de Leek - Dietrich Bonhoeffer

08 januari 2017
Van 17:00 uur tot en met 18:00 uur

Vandaag zal in het kader van de MiddagVieringen de Preek van de Leek in het teken staan van Dietrich Bonhoeffer. Jan Mulder zal ons daarover toespreken en ons vertellen wat hem zo in deze man boeit. Het thema van de MiddagViering is: “Bidden, wachten op God en de goede dingen doen”

Kernachtiger is het korte leven van Dietrich Bonhoeffer niet samen te vatten, als je al een poging zou willen wagen….
Het was zijn visie voor de kerk van de toekomst als de oorlog voorbij zou zijn.
Het einde van de oorlog zal hij zelf net niet meer meemaken. Op 9 april 1945 wordt hij, samen met een aantal mede-verzetsmensen, omgebracht in concentratie-kamp Flossenburg in Beieren, nadat hij de laatste twee jaar van zijn leven in verschillende gevangenissen in Berlijn had gezeten. “Dit einde is voor mij het begin” waren zijn laatste woorden.

Het is in veel protestante kerken een goede gewoonte om in de Oudejaarsdienst het lied van Bonhoeffer: “Door goede machten trouw en stil omgeven, …” te zingen. Hij schreef dit lied helemaal niet met deze bedoeling. Hij schreef het eind December 1944 vanuit zijn cel aan zijn verloofde en zijn moeder om hen te bemoedigen.
Het lied bestaat uit -7- coupletten. In de bijbel is het getal zeven het getal van “de volheid” De keuze voor 7 coupletten door Bonhoeffer zal dus zeker niet een toevallige zijn.

In de middagviering van vandaag worden deze -7- coupletten van het Bonhoeffer-lied gebruikt als een soort rode draad. Er wordt geprobeerd om een aantal aspecten van Bonhoeffer’s werken en leven nader te lichten. U wordt van harte uitgenodigd.

Info

Organisator:

Adres:

Website:

Geref. Kerk 'De Morgenster'

Muilwijckstraat 1

www.pknpapendrecht.nl
Deel dit bericht met je vrienden!