dinsdag 7 december 2021

Alles over Papendrecht

Lezing Vogeltrek op de radar

Lezing Vogeltrek op de radar

26 januari 2017
Van 19:30 uur tot en met 22:00 uur

Vanavond organiseert de Natuur- en Vogelwacht ‘de Alblasserwaard’ een lezing over vogeltrek en het gebruik van radarbeelden.
De vogeltrek is een massale vogelverhuizing die twee keer per jaar plaatsvindt. In het voorjaar en in het najaar reizen miljoenen vogels vele duizenden kilometers van hun broedgebied naar de overwinteringsgebieden of andersom. In Nederland wordt jaarlijks veel aandacht besteed aan dit ongekende natuurfenomeen. Op de vele vogeltrektelposten in Nederland tellen wekelijks honderden vogelliefhebbers de langs vliegende vogels. De vogels kunnen echter ook een gevaar vormen voor veiligheid. Zo komen ieder jaar heel wat vogels terecht in motoren van vliegtuigen, met alle gevolgen van dien.

Bioloog Hans van Gasteren werkt voor defensie, en bestudeert de vogeltrek m.b.v. de radar. Hij vertelt over zijn werk bij de luchtmacht, waar momenteel een veel ontwikkelingen plaatsvinden m.b.t. vogeltrekvoorspelling en het gebruik van verschillende soorten radars. Tijdens deze avond neemt Hans u mee aan de hand van een aantal voorbeelden.

Veel van de informatie die m.b.v. radars wordt verzameld, wordt via het internet gedeeld met vogelaars. Ecoloog, oud Alblasserwaarder en verwoed vogeltrekteller Adri Clements bekijkt de vogeltrek vanaf de grond, maar gebruikt daarbij ook informatie van de radar. Hij vertelt over zijn ervaringen op de telpost en buigt zich o.a. over de vraag of een goede vogeltrekdag op de radar ook een goede dag op de telpost is. Adri laat daarbij prachtige foto’s zien.

Deze en nog veel meer onderwerpen zullen de revue passeren. Om 19.30 uur nemen Hans van Gasteren en Adri Clements u mee in de wondere wereld van vogeltrek. U bent van harte welkom in het Streeknatuurcentrum van de NVWA. De entree bedraagt € 2,50

Info

Organisator:

Adres:

Telefoon:

Website:

Natuur- en Vogelwacht De Alblasserwaard

Streeknatuurcentrum Alblasserwaard aan de Matenaweg 1

691 20 38

www.nvwa.eu
Deel dit bericht met je vrienden!