zaterdag 8 augustus 2020

Alles over Papendrecht

Bijzondere Johannes-passion in de Morgenster

25 maart 2018
Van 17:00 uur tot en met 18:15 uur

De uitvoering van de passionen van Johann Sebastiaan Bach zijn overbekend en worden rond deze tijd veelvuldig uitgevoerd. Maar op Palmzondag, 25 maart, in ‘de Morgenster’, aanvang 17:00 uur, kunt u uw oor te luisteren leggen bij een bijzondere uitvoering van de Johannes-passion van de componist Jan Valkestijn. Het geheel wordt uitgevoerd door het Vocaal Ensemble Cantica uit Almkerk onder leiding van Henk van Andel. Het is weer eens een ander geluid op de traditionele tekst uit het Johannes evangelie. Het is een Nederlandse, eigentijdse vocale toonzetting met de gebruikelijke rolverdeling: Evangelist, Christus, overige rollen, koor.

De Johannes Passie vormt de gezongen schriftlezing in deze middagviering. Behalve de bijbeltekst klinken ook bekende koralen als: O hoofd vol bloed en wonden en Met de boom des levens. Individuele koorleden nemen de verschillende rollen van: evangelist, Petrus, Pilatus op zich. In wisselzang met het koor zingt de gemeente het ontroerende Stabat Mater dolorosa in een berijming van Willem Wilmink: De moeder stond door smart bevangen en met tranen langs haar wangen waar haar zoon gekruisigd hing. Liederen als Ik wil mij gaan vertroosten en Alles wat over ons geschreven is omlijsten de dienst.

Maar centraal staat de muziek van de vorig jaar overleden Jan Valkestijn. Naast zijn componistschap en musicoloog leidde hij jarenlang het koor en de koorschool van de Haarlemse St.-Bavokathedraal. De klank van het werk is middeleeuws maar toch ook modern. Het wringt tussen dissonante en polyfonie en daardoor ligt het niet altijd even makkelijk in het gehoor maar geeft daardoor ook een stuk spanning wat het luisteren er na een uitdaging vormt.

In het openings- en slotkoor en de koralen zorgt Valkestijn voor dramatiek door het gebruik van wisselende maatsoorten en onverwachte samenklanken, terwijl weemoed toch de grondtoon blijft. De door het koor gezongen koralen vormen voor de luisteraars een rustpunt in het geheel en om weer de aandacht op te laden voor wat nog rest.

Info

Organisator:

Adres:

Website:

Geref. Kerk 'De Morgenster'

Muilwijckstraat 1

www.pknpapendrecht.nl
Deel dit bericht met je vrienden!