vrijdag 3 december 2021

Alles over Papendrecht

Lezing: Geologie van IJsland

Lezing: Geologie van IJsland

05 april 2018
Van 19:30 uur tot en met 22:00 uur

Midden in de noordelijke Atlantische Oceaan ligt een bijzonder land. Maar is dit wel land? In feite ligt IJsland op de bodem van de oceaan en nergens anders op de wereld steekt een dergelijk groot stuk oceaanbodem boven water uit! Het is bovendien een onrustig stuk oceaanbodem. Onder IJsland komen grote hoeveelheden magma uit de diepte van de aarde omhoog. Het gevolg is een brede strook van actieve vulkanen die van noordoost naar zuidwest over het eiland heen loopt. Dit gebied is doorkliefd met vele langgerekte, diepe spleten. Zij laten zien dat op deze plek de scheur ligt waarlangs de Europese en Amerikaanse aardschollen uit elkaar bewegen. Het resultaat is een onvergelijkbaar landschap dat op een niet mis te verstane wijze de krachten toont, die de aardkorst opbouwen en vorm geven. En het zijn niet alleen de vele actieve vulkanen en breuklijnen die hieraan bijdragen. Ook het schuivende ijs in de grootste Europese gletsjers en landijskappen en de woeste rivieren van smeltwater die zich met donderend gedreun over watervallen storten, stoppen nooit met het opbouwen en weer afbreken van dat IJslandse landschap.

Dit is een land van indrukwekkende contrasten. Kokende heetwaterbronnen liggen naast hoge ijswanden en er zijn ruige bergen met diepe kloven. Op beschutte plaatsen liggen groene oases omringd door onafzienbare vlakten van zwarte lavawoestijnen. En aan de verre horizon zijn de omtrekken van imposante tafelbergen te zien die eenzaam boven de wijde omgeving uit torenen.

Tijdens een verblijf op IJsland vormt het weer een belangrijk deel van de ‘natuurbelevenis’. Dankzij de schone heldere lucht en de weidse panorama’s ziet men de veelvuldige weersveranderingen al van verre aankomen. De middernachtzon en het noorderlicht zijn onvergetelijk.

De moeilijke levensomstandigheden van dit dunbevolkte land met zijn unieke karakter hebben duidelijk hun sporen op de bewoners nagelaten.

Reizend door IJsland krijgt men het gevoel nog weinig ontgonnen gebieden te doorkruisen waarin de natuurkrachten vrij spel hebben. De spreker neemt de luisteraar mee en laat u volop genieten van dit indrukwekkende land.

De lezing kost € 20,-.
Inschrijven kan via de website of door te bellen met 078-6154764.

Info

Organisator:

Adres:

Telefoon:

E-mailadres:

Website:

Volksuniversiteit Papendrecht

Vondellaan 158

615 47 64

info@vupapendrecht.nl www.vupapendrecht.nl
Deel dit bericht met je vrienden!