maandag 6 december 2021

Alles over Papendrecht

Zaterdagmiddagconcert 246 - Matthaus Passion van J.V. Meder

Zaterdagmiddagconcert 246 - Matthaus Passion van J.V. Meder

13 april 2019
Van 20:00 uur tot en met 00:00 uur

Ga eens naar een andere Matthäus-Passion
J.V. Meder (1649-1719)

In gedenkjaar 2019 is het 300 jaar geleden dat Johann Valentin Meder (1649-1719) overleed. Toen Johann Valentin Meder zijn Matthäus-Passion in 1701 in Riga uitvoerde, was Johann Sebastian Bach nog maar 16 jaar oud. En op 25 jarige leeftijd ontmoette Meder in 1674 Buxtehude, die hem duidelijk beïnvloedde.

Johann Mattheson meldt in zijn muziekencyclopedie Grundlage einer Ehren-Pforte (1740) dat Johann Valentin Meder een beroemde ‘Capellmeister’ in Danzig was. Tevens noemde hij Meder een uitstekende organist en zanger en een vermaard componist.
Meder componeerde ruim 140 werken, waaronder zijn Oratorische Passion nach Matthäus (1701) voor solostemmen, vijfstemmig koor en instrumenten.

Een vergeten Passion, maar een boeiende schakel tussen de Matthäus-Passion van Schütz (1666)  en die van Johann Sebastian Bach ( 1729). Mooie dramatische tekst uitbeelding, fraaie klankkleuren en contrasten, vitale koordeeltjes, een breeduit gezongen koraal (8 coupletten) en gevoelige aria’s. Kortom, in deze anderhalf uur durende Matthäus-Passion zijn alle gevoelens van passie en compassie duidelijk voelbaar.

Solisten en uitvoerenden:

  • Lucia van Vugt – sopraan
  • Dick Valk – tenor
  • Noël Casteleyn – bas
  • Dutch Baroque Collegium
  • Vocaal Ensemble Chantez
  • o.l.v. Arie de Bruijn

De toegangsprijs bedraagt € 10,- p.p.
Meer informatie vindt u op de website.

Info

Organisator:

Adres:

E-mailadres:

Website:

Stichting Zaterdagmiddagconcerten

Morgensterkerk, Muilwijckstraat 1

zmcpapendrecht@gmail.com www.zmcpapendrecht.nl
Deel dit bericht met je vrienden!