Wednesday 22 September 2021

Alles over Papendrecht

Kippenvelmoment
10
nov

Kippenvelmoment

Op 15 maart 1996 kreeg Papendrecht een doffe dreun te verwerken. Waar veel mensen al bang voor waren, gebeurde: vliegtuigfabrikant Fokker ging failliet. In totaal stonden vijfduizend werknemers op straat en een groot deel hiervan werkte in Papendrecht. Ik was 19 en weet nog goed hoe groot de impact was. Huilende mensen bij de poort; vaders die zich radeloos afvroegen hoe ze hun gezin nu moesten onderhouden. Ik had vrienden die nog maar nét van school waren en nu al hun baan kwijtraakten. Dat maakte enorm veel indruk.

Ik moest hieraan denken toen ik gisteren voor het Papendrechts Nieuwsblad bij Fokker was. Op een steenworp afstand van de plek waar 21 jaar geleden die radeloze werknemers stonden, was het gisteren feest. Wethouder Anouk van Eekelen sloeg de eerste paal van het nieuwe hoofdkantoor van Fokker in de grond. In de speeches die daarna volgden, ging het logischerwijs over de toekomstplannen die Fokker heeft. En de vicepresident van Fokker wees erop dat het in 2019, als het nieuwe hoofdkantoor klaar moet zijn, precies een eeuw geleden is dat de Nederlandsche Vliegtuigen Fabriek Fokker werd opgericht.

Het faillissement van 1996 bleef onbenoemd en vanuit het oogpunt van Fokker is dat best logisch. Tijdens feestjes halen we niet graag oude wonden open. Maar voor mij persoonlijk maakte juist die herinnering aan die zwarte bladzijde, het feestje van gisteren extra bijzonder. Want op ‘historische grond’ verrijst binnenkort het hoofdkantoor van een trotse vliegtuigbouwer. En voor iedere Papendrechter met een klein beetje historisch besef, moet die eerste paal van gisteren een enorm kippenvelmoment zijn geweest.

Deel dit bericht met je vrienden!

Jacco van den Boogaart

Jacco van den Boogaart

Jacco van den Boogaart (1976) woont al vrijwel zijn hele leven in Papendrecht – alleen tussen 2000 en 2006 was hij ‘even weg’. Getrouwd met Petra en vader van vier kinderen. Werkzaam als zelfstandig tekstschrijver/redacteur en als freelancer actief voor het Papendrechts Nieuwblad.

Papendrechter in hart en nieren. En altijd geïnteresseerd in wat er in ons ‘dorp aan de rivier’ gebeurt. Als verslaggever, maar in de eerste plaats als ‘gewone’ burger.

Overzicht columns