Alles over Papendrecht...

Column

Zorgen over 2019 (woensdag 23 januari 2019)

Afbeelding bij Column: Zorgen over 2019

Wat gaat de tijd snel. De jaarwisseling is al weer weken voorbij. En nu moet ik op verzoek van Papendrecht.net aan mijn verplichting voldoen om een column te schrijven. Een column op persoonlijke titel wel te verstaan. Terwijl mij geen enkel onderwerp te binnen schiet waar lezers op zitten te wachten. Volgens mij zitten de inwoners ook niet op een column te wachten en zeker niet van mij. Ik ben helemaal geen schrijver. De inwoners in Papendrecht hebben wel wat beters te doen en hebben zorgen genoeg lijkt mij, dan een column van mij te lezen.

Mensen zijn bezig met andere dingen. Ben je op leeftijd dan zullen het vooral zorgen om de gezondheid zijn. Blijf ik nog gezond of als je ziek ben, wordt ik snel beter of niet of wordt je gezondheid zelfs slechter. Blijft de gezondheidszorg nog betaalbaar? Het valt op dat ondanks steeds hogere premies steeds minder onder je zorgverzekering valt en je voor steeds meer zelf moet dokken. Ben je wat jonger en heb je een gezin met kinderen, dan lopen veel inwoners de gehele dag te rennen om centjes te verdienen en om het gezin draaiende te houden. Of net niet draaiende te houden. Heel veel mensen zitten in de bijstand en meer dan 600.000 mensen leven in armoede die nog steeds fors toeneemt.

De maatschappij wordt voor gewone burgers ook steeds gecompliceerder. Wie snapt nog zijn eigen loonstrookje? Dat zou je toch moeten begrijpen. Bijna niemand snapt dit meer. Daar moet je echt voor doorgeleerd hebben. Dit is kenmerkend voor heel veel andere gewone dagelijkse zaken met als gevolg dat mensen het overzicht en de controle kwijt raken. Ik zie met eigen ogen dat de samenleving steeds complexer wordt. Ben je niet handig met ICT, dan heb je al een stevig probleem.

De zogenaamde energietransitie (van het gas af) zal ook de inwoners van Papendrecht bezighouden en treffen. Warmte wordt een luxe en onbetaalbaar als de huidige trend zich doorzet. Daar kan ik wel tien columns over schrijven, maar doe ik niet. In de gemeenteraad van Papendrecht zal daar te zijner tijd het nodige over gezegd worden. Ik hoop dat het nuchtere gezonde verstand een kans krijgt en de in hun eigen bubbel levende klimaatideologenen, klimaatpolitici en lobbyisten met hun zakkenvullende achterban het onderspit delven. Zodat bewoners in de winter niet in een koud huis met extra truien op de bank komen te zitten. Uit de hoek van die politieke klimaatideologen heb ik tijdens een bijeenkomst ook al het welgemeende serieus meelevende advies gehad om dan een infraroodstraler op de bank te richten, dan heb je het toch wel lekker warm. (maar dan moet je niet gaan verzitten) Dat is het (nabije) toekomstperspectief terwijl daarnaast ook nog de stookkosten door belastingheffing onder het mom van klimaat onbetaalbaar worden voor de gewone man.

Ik zou ook een column kunnen schrijven over het aantal verboden wat hand over hand toe neemt. Eén daarvan is dat zomaar een foto maken van een groep mensen niet meer kan. Privacy. Je kunt tegenwoordig al heel snel aangeklaagd worden. Ondanks dat er sinds 2014 zo’n 148 politiebureaus zijn gesloten wegens bezuinigingen.

Ik sluit dit “praatje pot” zoals ze dat op RTV-Rijnmond soms zeggen af met het onderwijs omdat ik in de afgelopen dagen toevallig 2 berichten tegen kwam over het onderwijs die volgens mijn bescheiden opinie opvallen. Het 1e bericht betreft dat breuken uit het lespakket van de basisscholen zouden moeten verdwijnen volgens een adviescommissie. Die breuken schijnen allemaal te ingewikkeld te zijn voor de kinderen. Als je weet hoeveel gemak je kunt hebben van toepassing van breuken is het toch wel jammer dat de kinderen dit moeten missen. Maar wat je niet weet mis je vaak ook niet.

Tenslotte een laatste bericht uit het onderwijs van afgelopen dinsdag. Kinderen in Rotterdam-Zuid krijgen ondanks lerarentekort 10 uur extra les per week om die kinderen een grotere kans te geven op de arbeidsmarkt. Eindelijk een goed bericht denk je dan. Dat wordt goed aangepakt. De directeur van de school geeft vervolgens een toelichting waar de kinderen dan meer les over krijgen. Zij zegt: “je zou kunnen denken aan muziek, dans, theater, cultuur, musea bezoeken e.d.”. Met open mond heb ik dit aangehoord. Meer kansen op de arbeidsmarkt met dans, theater enz? Arme kindertjes als ze straks niet aan werk kunnen komen en zonder werk en inkomen over straat slenteren en misschien wel in de criminaliteit terecht komen. Met dank aan de volwassenen die deze onzin verzinnen waarvan de kinderen de dupe worden.

Kortom het is niet vreemd dat de consument net zo somber is als op het dieptepunt van de crisis zoals het CBS deze week constateerde. En dit ondanks dat volgens Rutte er iedereen financieel op vooruit gaat op z’n loonstrookje, al is het in sommige gevallen maar € 2,75 per maand. Misschien iets voor een volgende column?

Uiteindelijk heb ik toch nog zoveel gedachten op papier gezet dat je het een column zou kunnen noemen. Daarom laat ik het even hierbij.

Andre Stremler

Andre Stremler

Geboren (1953) en getogen in Papendrecht. Getrouwd, 2 kinderen (zijn al het huis uit). In dienst van de gemeente Rotterdam bij Stadsontwikkeling. Sinds 1994 zit ik met een onderbreking van 8 jaar voor het PAB in de gemeenteraad van Papendrecht. In de periode 2002-2006 ook als wethouder voor het PAB werkzaam geweest. Inmiddels vanaf 2010 tot heden fractievoorzitter van het PAB.


Andre Stremler

Andre Stremler

Geboren (1953) en getogen in Papendrecht. Getrouwd, 2 kinderen (zijn al het huis uit). In dienst van de gemeente Rotterdam bij Stadsontwikkeling. Sinds 1994 zit ik met een onderbreking van 8 jaar voor het PAB in de gemeenteraad van Papendrecht. In de periode 2002-2006 ook als wethouder voor het PAB werkzaam geweest. Inmiddels vanaf 2010 tot heden fractievoorzitter van het PAB.