Alles over Papendrecht...

Column

Wie doet er mee? (woensdag 27 februari 2019)

Afbeelding bij Column: Wie doet er mee?

In de komende zomer vindt in de Europese Unie een enorme wisseling van de wacht plaats.
Er moet een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie komen in plaats van Jean-Claude Juncker. Een nieuwe vicevoorzitter in plaats van Federica Mogherini. Een nieuwe voorzitter van het Europese Parlement in plaats van Antonio Tajani. Een nieuwe voorzitter van de Europese Centrale Bank in plaats van Mario Draghi. Een nieuwe voorzitter van de Europese Raad in plaats van Donald Tusk.
Allemaal steutelposten in het samenwerken en de integratie.

Uiteraard zijn de gekozen regeringsleiders de ware hoofdrolspelers, maar zonder deze Europese functionarissen is er weinig spel. Bovendien hebben de regeringsleiders hun handen vol aan de eigen ambities. De bewegingen in het eigen land.
Dit doet mij denken aan het rapport van de commissie Deetman over de regionale samenwerking in de Drechtsteden (bestaat uit de gemeenten Dordrecht, Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Alblasserdam, Papendrecht, Sliedrecht en sinds 2018 ook uit Hardinxveld-Giessendam).

Het onderwerp hier is hoe we slagvaardiger kunnen worden, zodat we economisch gezien kunnen blijven groeien. Heel concreet: voor de bestwil van onze inwoners moet de samenwerking anders. Er worden verder geen vraagtekens gezet bij het samenwerken. Immers: alleen gaat sneller, samen kom je verder. Maar het kan absoluut beter willen we het goede blijven doen. De zorg blijven aanbieden, verbindingen op orde houden, uitzicht op werk bieden, de voorzieningen op peil houden, voldoende woningen bouwen enzovoort.
Het antwoord in onze regio wordt gevonden in meer regionale functionarissen en minder politici. Althans, de gemeenteraden blijven weliswaar nog steeds aan zet, maar de Drechtraad (afvaardiging van lokale politici in de regio) mag volgens de commissie verdwijnen. Volgens de commissie een overbodige schakel in de besluitvorming. Het antwoord wordt gevonden in lokale vertegenwoordiging met toegeruste ambtenaren in de regio.

Het zijn wellicht de Junckers die daadwerkelijk de Papendrechters gelukkiger kunnen maken.
De Ruttes van deze tijd hebben hun handen al vol aan de gele hesjes. Als je zoveel tijd kwijt bent aan de integratie en participatie van de inwoners, dan kom je mogelijk niet toe aan slimme oplossingen. Je kunt als politici altijd nog de overstap maken naar een functie waar je meer voor het zeggen hebt. Wie weet wordt Rutte straks de voorzitter van de Europese Raad. Waarom niet. Nederland blijft in Europa nog altijd de perfecte ambtenaar…..

Derya Yildiz-Karso

Derya Yildiz-Karso

Getrouwd met Bülent en samen hebben wij twee kinderen. Als econoom en bestuurskundige actief in het openbaar bestuur. Sinds 2014 lid van de gemeenteraad Papendrecht en de Drechtraad namens de PvdA.


Derya Yildiz-Karso

Derya Yildiz-Karso

Getrouwd met Bülent en samen hebben wij twee kinderen. Als econoom en bestuurskundige actief in het openbaar bestuur. Sinds 2014 lid van de gemeenteraad Papendrecht en de Drechtraad namens de PvdA.