Alles over Papendrecht...

Column

Notre Dame (woensdag 24 april 2019)

Afbeelding bij Column: Notre Dame

‘Superrijken die met een enorm belastingvoordeel helpen’. ‘Mooie sier over de hoofden van minder bedeelde Fransen’. ‘Religie is belangrijker dan de hongerende, vluchtende en onderdrukte mens’.

Enkele uitspraken naar aanleiding van de honderden miljoenen die voor het herstel van de kerk Notre Dame zijn opgehaald. Men ziet liever dat het geld wordt uitgegeven aan de arme, hongerige mensen. We zien vaak wat dingen kosten en niet meteen wat het allemaal kan opleveren. Zo trekt de Notre Dame nog altijd de meeste bezoekers in Parijs. Die investering heb je als overheid in enkele jaren terugverdiend. En inderdaad, als gemeenschap moeten we naar elkaar blijven omkijken en ervoor zorgen dat mensen de regie krijgen over het eigen leven.

Tegelijkertijd doet dit alles mij denken aan een uitspraak van mijn moeder. Ze stelde dat mensen van oudsher geneigd zijn om eerder een mooi gebedshuis neer te zetten dan een degelijk schoolgebouw.  Plekken waar onderwijs en wetenschap centraal staan krijgen volgens haar niet altijd topprioriteit. Ik kom uit een gezin waarin drie werkwoorden centraal stonden: leren, leren en studeren.

Ik dwaal af. Mijn moeder stelde ook dat gebedshuizen ingezet worden als plekken waar onderwijs (van de godsdienst en de maatschappij), ontmoeting en hulp aan mensen bij elkaar komen. Dit lijk ik, op afstand, wel te herkennen. Sterker nog: er zijn politici die pleitten dat maatschappelijke organisatie verwant aan de gebedshuizen een belangrijke maatschappelijke functie hebben. In het bijzonder bij het helpen en ‘onderwijzen’ van medemensen.

Zo sprak oud-minister Klijnsma jaren geleden nog dat het ‘goed is dat mensen elkaar helpen’. Zij wees erop dat mensen in armoede niet zomaar aankloppen bij de gemeente en dat de drempel naar de kerk of moskee lager is. Ik ben erg benieuwd hoe Papendrechters dit ervaren? Komen de inwoners met hulpvragen of initiatieven liever niet bij het gemeentehuis of gesubsidieerde instellingen? Waarom dan niet? Waar dan wel? Zijn gebedshuizen toegankelijker dan overheidsgebouwen? Zijn er in Papendrecht naast kerken ook andere gebedshuizen zoals bijvoorbeeld een moskee? Zijn de schoolgebouwen en bijbehorende pleinen niet meer de vindplekken van jong en oud? Hoe het antwoord ook luidt? De vervolgvraag blijft: is dit een gegeven of een maatschappelijk probleem?

Derya Yildiz-Karso

Derya Yildiz-Karso

Getrouwd met Bülent en samen hebben wij twee kinderen. Als econoom en bestuurskundige actief in het openbaar bestuur. Sinds 2014 lid van de gemeenteraad Papendrecht en de Drechtraad namens de PvdA.


Andere columns

Derya Yildiz-Karso

Derya Yildiz-Karso

Getrouwd met Bülent en samen hebben wij twee kinderen. Als econoom en bestuurskundige actief in het openbaar bestuur. Sinds 2014 lid van de gemeenteraad Papendrecht en de Drechtraad namens de PvdA.