maandag 2 augustus 2021

Alles over Papendrecht

Alleen ga je sneller, samen kom je verder
26
feb

Alleen ga je sneller, samen kom je verder

Lastig he, die afsluiting van de Wantijbrug? Ik had nauwelijks in de gaten dat die brug er was en toch ga je er wekelijks heel vaak overheen. Nu is het plannen en omrijden en dat kost soms wat hoofdbrekens en geduld. Het is technisch ongetwijfeld nodig hoor, maar ondertussen is het niet echt handig. Wat mij betreft, ik leg me er maar bij neer. Straks kunnen we weer doorrijden over een nieuwe brug.

In onze Drechtstedenregio lijkt het ook zo te gaan. Er is onderhoud nodig. Onze regio doet het al jaren net wat minder dan het gemiddelde in Nederland. Niet zo veel hoor, net één procent minder economische groei ongeveer. Ongemerkt telt dat toch aardig door. Als je niet oppast, loop je in 10 jaar zo 10% achter. Ook onze huizenmarkt is net wat minder goed dan gemiddeld. Ook dat is vervelend, zeker als de woningmarkt flink vastloopt. Probeer inmiddels als starter maar eens een huis te kopen in onze regio. En dan de files; helaas is de file op de A-15 gepromoveerd tot de duurste file van Nederland.

Kortom; er is echt onderhoud nodig. Onderhoud geeft gedoe, dat geldt ook voor onze regio. Helaas richt dat onderhoud zich nu op de vorm van de samenwerking, in plaats van op de resultaten die we willen bereiken. Als je echt weet wat je samen wil, is samenwerken minder moeilijk. Veel voorbeelden laten zien dat als we het samen doen, dan lukt er ook veel. Met elkaar hebben we met de regiodeal ruim 20 miljoen binnengehaald als impuls voor onze economie. Als regio is het ook gelukt om een flinke investering van het rijk los te krijgen voor het verbreden van de A-15. Het is verleidelijk om te denken, we doen het wel alleen, maar samen kom je verder.

Het is mooi om te zien dat de gemeenteraad van Papendrecht hier heel eensgezind in is. We zien nadrukkelijk de positieve kanten van de samenwerking in de Drechtsteden. De discussies zijn lastig, maar we hebben vertrouwen dat het ons een sterkere regio gaat opleveren. Het is net als bij de Wantijbrug: heel lastig dat het onderhoud nodig is, maar straks rijden we er weer zonder problemen overheen.

Op de foto: De Wantijbrug die momenteel is afgesloten

Deel dit bericht met je vrienden!

Leon van de Dool

Leon van de Dool

Leon is Papendrechter vanaf de derde klas van de basisschool, met uitzondering van een aantal jaren in Zambia (Afrika). Hij adviseert gemeenten en provincies in heel Nederland, doet wetenschappelijk onderzoek, schrijft af en toe een boek waarin de lokale democratie centraal staat en is vader van een groot samengesteld gezin.

Overzicht columns