zondag 5 december 2021

Alles over Papendrecht

Busje komt zo
13
jun

Busje komt zo

Daar sta je dan. Vrouwlief had de auto nodig en ik had geen zin en puf om te fietsen. Hoe dan naar mijn werk in Gorinchem? was de vraag. Na wat wikken en wegen besloot ik toch maar eens een keer de bus te pakken, in combinatie met de trein. En daar stond ik dan bij de bushalte te wachten; busje komt zo. Natuurlijk checkte ik last-minute nog even of de planning nog ok was. Dat was even schrikken: staking in Zuid-Holland. Er was kans dat de bus niet zou komen dagen. Gelukkig bleek het mee te vallen. Het ging slechts om een beperkte aantal buslijnen in de regio. En ik kon dus met de bus naar de trein in Sliedrecht. En vanaf daar naar Gorinchem.

Dat beviel eigenlijk prima, zowel de heenreis als de terugreis was in drie kwartier. Het komt vaak zat voor dat je met de auto er net zo lang of langer over doet. En op de fiets moet je daarvoor behoorlijk hard doortrappen. Dat openbaar vervoer is dus zo gek nog niet.

Nu is het mooie dat dit voor Papendrecht alleen maar beter wordt. In de regio is een nieuwe concessie verleend om het openbaar vervoer te vergunnen. Arriva is het niet geworden, ondanks goede prestaties afgelopen jaren. De nieuwe vervoerder gaat Qbuzz heten. Ze beloven veel moois. Zeker voor Papendrecht. Zo vertelden ze zelf enkele maanden terug in de Drechtraad. En vorige week werd dat door een presentatie van de provincie Zuid-Holland in de Drechtraad nog eens onderstreept.

Qbuzz belooft dus veel moois. Te denken valt aan kortere reistijden naar Rotterdam Zuidplein via snelbussen, vaker bussen naar Rotterdam, een directe verbinding van Papendrecht, elektrische en dus stillere en schonere bussen en ook de inzet van deelfietsen en E-wheels wordt in Papendrecht mogelijk. Er valt vast nog meer te noemen. Maar dit is al heel wat om waar te maken. Ik hoop echt dat het gaat lukken. Om de regio bereikbaar te houden, moet op alle mogelijke manieren ingezet worden op vervoer: te land, ter zee en in de lucht… Nou ja, dat laatste is wellicht nog wat te hoog gegrepen. Hoewel vorige week het experiment met de SeaBubble, een hypermoderne watertaxi, laat zien dat er prachtige innovaties en mogelijkheden zijn. In ieder geval: we moeten de mogelijkheden gebruiken die de regio biedt.

Vanaf eind van het jaar weten we meer over Qbuzz. Dan gaan ze van start. Voor mezelf geldt dat openbaar vervoer met bus en trein richting Gorinchem een goede optie blijft. En wellicht wordt dat dus nog beter. Als de bussen vaker rijden, komt het busje zo. Je kunt er op wachten.

Deel dit bericht met je vrienden!