dinsdag 26 oktober 2021

Alles over Papendrecht

Contact
15
jan

Contact

Ontmoeting en contact. Dat vinden we allemaal belangrijk. Zo benadrukt ook onze burgemeester in zijn nieuwjaarsrede. Daarom alleen al een wat ongelukkig toeval dat daags na de door Aart Jan Moerkerke uitgesproken woorden de gemeente Papendrecht er in het AD van langs krijgt.

De Belangenclub Wij Verdienen Beter constateert namelijk dat de gemeente Papendrecht als enige in de regio twee zaken niet op orde heeft. Er staat geen e-mailadres op de website en via een wel aanwezig contactformulier worden onnodige en privacygevoelig gegevens gevraagd. De Belangenclub: “zo maken gemeenten het burgers lastiger om met hun lokale overheid in contact te komen”.

De gemeente Papendrecht kent inmiddels een bos aan (deel)websites. Onder welklinkende namen als SterkPapendrecht, PuurPapendrecht, DuurzaamPapendrecht en de laatste in de rij PapendrechtVerrast zijn vele ambtenaren en vrijwilligers goedbedoeld bezig om hun invalshoek ten aanzien van de publieke zaak te belichten. Wat mij betreft blijft dit een vreemde gang van zaken. Niet alleen worden we geacht alles integraal te beschouwen, maar lijkt bij iedere volgende website juist sprake van meer verdeling, met een bijbehorende gefragmenteerde kijk op de Papendrechtse samenleving. Ook is anno 2018 de vraag of je (nieuwe) inwoners en ondernemers nog wel bereikt met een website of een veelvoud daarvan? Eerder stelde ik al de vraag waarom wij bijv. onze eigen Papendrechtse marktplaats willen creëren als de échte Marktplaats al jaren zijn werk prima doet? En de evenementenkalender zie ik ook (op dezelfde wijze) terug op de lokale nieuwssites.

Waarom willen we telkens het wiel uitvinden? Waarom zoeken we niet meer contact en ontmoeting op de plek waar alle geïnteresseerde Papendrechters al online te vinden zijn, zoals de Facebookpagina’s van de lokale nieuwssites? Waarom stimuleren we intern en extern niet veel meer het gebruik van de bestaande social media-kanalen, zoals Facebook, Twitter en Whatsapp? Ook de Belangenclub gaat daaraan overigens voorbij, maar dat is ook niet vreemd als je de icoontjes slechts marginaal onderaan de website plaatst in plaats van meer prominent in beeld. Bovendien staat social media voor velen nog niet vertrouwd naast een e-mailadres of een telefoonnummer.

Tot nu toe heeft ook niemand kunnen uitleggen waarom “Mijn Gemeente App” in plaats van de app van “BuitenBeter” moest komen. De nieuwe app vergt 9 maal zoveel geheugencapaciteit van je smartphone, maar doet goedbeschouwd precies hetzelfde…!

Wat mij betreft is het duidelijk. Vergeet alle fonkelnieuwe websites. Voor een gemeente is één duidelijke en overzichtelijke website meer dan voldoende. En een afstandelijk contactformulier kan echt niet meer. Laten we daarentegen wel veel meer actief zijn in het promoten en gebruiken van de eigen social media-kanalen. En uiteraard met vermelding van de juiste e-mailadres(sen) en telefoonnummer(s). Werkt voor mij ook al jaren prima onder a.janssen@p-a-b.nl en 06 12 522 862 (ook whatsapp).

Deel dit bericht met je vrienden!

Arno Janssen

Arno Janssen

Arno Janssen (1964), sinds 2012 woonachtig in Papendrecht en namens het Papendrechts Algemeen Belang (PAB) lid van de gemeenteraad en de Drechtraad.

Samen met Madelon onder een dak met 5 van mijn 7 kids en schoonpa. Als universitair geschoold juridisch bestuurswetenschapper vooral veel gewerkt voor de rijksoverheid (o.a. onderzoeker, adviseur, strateeg en senior-beleidsmedewerker).

Ook ruim tien jaar ondernemer in Frankrijk geweest. Nu ondernemer in Dordrecht, redactielid van RaadsledenNieuws, schrijver en soms nog muzikaal actief.

De belangrijkste drijfveer: het belang van de inwoners en ondernemers in Papendrecht. Wat dat betekent wordt duidelijk in de meer dan 400 politieke blogs sinds 2014 en in de vele interacties met Papendrechters op social media. En uiteraard nu ook in wekelijkse columns op Papendrecht.net.

Overzicht columns