maandag 2 augustus 2021

Alles over Papendrecht

Een praatje maken
11
mrt

Een praatje maken

Voor veel mensen is het de gewoonste zaak van de wereld: even een praatje maken. Toch is dat niet altijd even vanzelfsprekend. Vandaar ook dat er initiatieven zijn om mensen in gesprek te brengen.

Een mooi voorbeeld vond ik het bericht dat in een supermarkt in Vlijmen een kletskassa was ingericht. Daar speelt de tijd een minder grote rol en het contact tussen caissière en klant een des te grotere rol. De bewuste keten heeft aangegeven dat ze in het land in nog enkele tientallen winkels kletskassa’s willen. Ik weet niet of dat voor Papendrecht geldt, maar dat zou niet gek zijn. Mocht dat niet het geval zijn, dan zijn er in Papendrecht nog heel wat andere gelegenheden. Recent is in Papendrecht bijvoorbeeld een lijst met koffie- en ontmoetingsmomenten uitgekomen. Op verschillende locaties in de gemeente is op wisselende tijden gelegenheid om een bakkie te doen. Mooi initiatief toch?!
Ik vroeg me af wat voor gesprekken daar nu gevoerd worden. Wat zou iemand willen delen? Als iemand mij deze week gesproken had, had iemand zo maar de volgende flarden op kunnen vangen:

‘Was er nog wat te zien in het dorp?’
‘Uhm…nee, ja gewoon z’n gangetje..’
‘Nou, klinkt tammetjes.’
‘Ja, nou ja, wat me pas wel opviel in het dorp waren die bushokjes met reclame.’
‘Niks bijzonders toch? Die hangen er altijd.’
‘Dat weet ik natuurlijk ook wel, maar ik irriteerde me aan die reclame van Second Love.’
‘Nou, ik heb het niet gezien. Waarom vind je het eigenlijk vervelend?’
‘Het roept op tot ontrouw en ondermijnt daarmee relaties en gezinnen. En dat staat nu precies haaks op wat ik, en gelukkig de gemeente ook, belangrijk vindt, namelijk deze relaties en gezinnen ondersteund moeten worden.’

Dit lijkt een beetje zwaar onderwerp voor zomaar een gesprekje. Dus gauw maar over iets anders praten. En je zou geen Nederlander zijn als je dan niet over het weer begon.

‘Wat een weertje!’
‘Ja, het houdt maar niet op. Regen en wind. En dan nog weer een keer regen.’
‘Inderdaad, tijd voor de lente, het moet toch een keer beter worden.’
‘Zal wel te maken hebben met klimaatverandering enzo’.

Pfft…opnieuw verzeild geraakt in het volgende ingewikkelde thema. Ander onderwerp maar weer.
‘He, zag ik dat nou goed dat je woensdag naar de kerk ging?’
‘Jazeker!’
‘Wat moet je daar nou doen door de week? Was er een kerkdienst ofzo?
‘Klopt, ja veel christenen besteden op de eerste woensdag van maart tijd aan de biddag.’
‘Wat is dat?’
‘Nou dan bidden we tot God om zegen over ons werk, de oogst en voor ons land. En inderdaad ook voor vrienden, buren, familie, de overheid, de wereld, enz. En denk ook aan de zorgen om Corona.’
‘Ok, bijzonder zeg.’

Zomaar een paar onderwerpen waar ik deze week aan dacht en waar het gesprek over had kunnen gaan. Voor heel veel andere mensen zullen dat andere dingen zijn. Dat is natuurlijk prima. Belangrijk is dat er contact is. Dus wanneer er behoefte is aan contact, ga dan, indien mogelijk, op zo’n ontmoetingsmoment af. En maak even een praatje. Het maakt niet uit of dat nu is over het weer, de koffie, voetbal, je kleinkinderen, het openbaar vervoer, de krant of wat dan ook.

Deel dit bericht met je vrienden!