woensdag 12 mei 2021

Alles over Papendrecht

15
aug

Gajes

De reacties na een geval van vandalisme zijn eigenlijk altijd hetzelfde: schande, sukkels, klootzakken en uiteraard gajes. Zo ook de reacties deze week onder het bericht van een ingegooid raam bij basisschool De Viermaster. Eén van de bijgevoegde foto's maakt duidelijk dat we te maken hebben met één of meerdere types die al een gaatje in hun hoofd moeten hebben, getuige de achtergelaten perforator in de vensterbank...

Eigenlijk wel bijzonder. Eén van de joodse betekenissen van het woord gajes (chajjes) is leven. Terwijl wij gajes toch vooral associëren met mensen die anderen het leven zuur maken of naar het leven staan.

Zonder een verband tussen beide zaken te willen suggereren krijgen we als politieke partij deze week een bericht van overlast door gajes bij een JOP (Jongeren Ontmoetingsplaats). Inderdaad: zo'n halfopen container waar jongelui kunnen chillen. Er zijn er her en der in Papendrecht wat weggezet.

De briefschrijfster geeft ons de volgende inkijk in haar situatie: "Ik woon in een leuk huis, rustige buurt, leuke buren. Prima wonen hier. Maar de laatste jaren is ons woongenot ver beneden peil. Wij zijn namelijk gezegend met een JOP voor de deur. Kinderen mogen daar niet spelen vanwege de JOP. Ouderen durven er niet meer langs omdat er gedeald word. Scooters scheuren over stoepen om bij de JOP te komen. Het begint aan het eind van de middag en gaat tot diep in de nacht door. Geschreeuw en keiharde muziek. Er wordt drank en drugs gebruikt. Ook wordt er tot 3/4 uur 's-nachts gevoetbald op het bijgelegen pannaveldje. Elke keer die bal tegen het hek. Mensen zijn bang voor die gasten in de JOP. De buurman heeft er ooit wat van gezegd en het gevolg was dat er een baksteen door zijn raam kwam en een vuurwerkbom in zijn brievenbus."

Haar brief gaat nog verder. Bijv. dat ze regelmatig de politie heeft gebeld, die ook op de hoogte zou zijn van de overlast, maar stelt slechts weinig te kunnen doen. Met een verwijzing naar de gemeente om te klagen. Dat laatste komt me bekend voor uit een andere zaak van een jaar of wat geleden. Van het kastje naar de muur sturen helpt echter niemand vooruit.

Voor mij is de zaak - waarvan ik nu pas voor de eerste keer hoor - eigenlijk heel simpel: óf de politie grijpt in als er sprake is van overlast óf - als ze dat niet kunnen of willen - de JOP moet op die plek verdwijnen. Het is eigenlijk al te belachelijk voor woorden dat er niet eerder in de afgelopen jaren is ingegrepen, bijv. na het toch regelmatige overleg tussen gemeente en politie. En er hoeft toch niet eerst een handtekeningenactie door de omwonenden te worden opgezet?!

De politieke vragen zijn inmiddels gesteld. Het zou echter goed zijn als de verantwoordelijke bestuurders zelf alvast gaan nadenken over hoe ze willen omgaan met het gajes. Want anders dan bij de daad van moedwillige vernieling bij De Viermaster is daadkrachtig ingrijpen bij deze JOP wel mogelijk. En dan krijgen de omwonenden eindelijk hun geliefde chajjes terug.

Deel dit bericht met je vrienden!

Arno Janssen

Arno Janssen

Arno Janssen (1964), sinds 2012 woonachtig in Papendrecht en namens het Papendrechts Algemeen Belang (PAB) lid van de gemeenteraad en de Drechtraad.

Samen met Madelon onder een dak met 5 van mijn 7 kids en schoonpa. Als universitair geschoold juridisch bestuurswetenschapper vooral veel gewerkt voor de rijksoverheid (o.a. onderzoeker, adviseur, strateeg en senior-beleidsmedewerker).

Ook ruim tien jaar ondernemer in Frankrijk geweest. Nu ondernemer in Dordrecht, redactielid van RaadsledenNieuws, schrijver en soms nog muzikaal actief.

De belangrijkste drijfveer: het belang van de inwoners en ondernemers in Papendrecht. Wat dat betekent wordt duidelijk in de meer dan 400 politieke blogs sinds 2014 en in de vele interacties met Papendrechters op social media. En uiteraard nu ook in wekelijkse columns op Papendrecht.net.

Overzicht columns