woensdag 8 december 2021

Alles over Papendrecht

Geen makkie
Plan bouw woontorens aan de Vondellaan
03
nov

Geen makkie

Als gemeenteraadslid ontvang ik van betrokken inwoners zo nu en dan vragen. Wat mij opvalt is dat deze doorgaans over de bouwplannen van de gemeente gaan. Zo werd er recentelijk aan mij gevraagd of ik op de hoogte ben van de bouwplannen aan de Vondellaan in Papendrecht. Daar waar voorheen garagebedrijf Van Wijngaarden gevestigd was, wil het college van burgemeester en wethouder een appartementencomplex van 11 verdiepingen gaan bouwen. Er zijn door omwonenden aardig wat bezwaren ingediend. En ook hier valt mij op dat de bezwaren gaan over privacy (‘ik raak mijn privacy kwijt’), bezonning (‘ik raak mijn zon in de tuin kwijt’), communicatie (‘waarom horen wij dit nu pas?’) en de vrees voor het onbekende (‘een woontoren past niet in ons dorp’).

Allemaal terechte zorgen die je niet even oplost met een informatiebijeenkomst over deze bouwplannen. Ik begrijp inmiddels dat de verantwoordelijke wethouder naar de tekentafel teruggaat. Ik ben reuze benieuwd of dit zal leiden tot laagbouw aan de Vondellaan. Want een extra boom hier en daar of een plantenwand lost het voor deze mensen niet op.

Een andere inwoner vraagt zich af: waarom woontorens bouwen, als het merendeel van de Nederlanders de voorkeur heeft voor een huis met een tuin? Een mismatch van vraag en aanbod is de stelling. Dat is het ook. De beleidsmakers vinden al een tijd dat binnenstedelijk bouwen de norm moet zijn en dat er zo min mogelijk moet worden gebouwd in parken en weilanden. Het merendeel van de politiek in Papendrecht ondersteunt dit. De natuur is al kwetsbaar genoeg en laten we vooral betaalbare duurzame woningen bouwen.

Een andere vraag die ik vaak krijg: is raadslid zijn leuk? Ja, het is leuk en vooral nuttig, omdat het effect heeft op je directe leefomgeving, de mensen hier. Je moet wel houden van lezen en vergaderen. Soms avonden lang, een paar keer per week. En je moet ertegen kunnen dat het resultaat ‘even’ kan duren. Als je raadslid wordt met de gedachte dat je vanaf nu direct het ‘verschil gaat maken’, dan raak je teleurgesteld. Elk raadsbesluit is een compromis van verschillende belangen, wettelijke mogelijkheden, financiële ruimte, etc.

Soms vragen inwoners: waarom doen jullie het nou niet gewoon zus of zo? Zo simpel is het toch? Het is zelden simpel. Simpele beslissingen worden al door burgemeester en wethouders genomen. Of namens hen door de ambtelijke organisatie. Kortom: een raadslid moet vooral een lange adem hebben. En dat is echt geen makkie!

Deel dit bericht met je vrienden!