donderdag 1 oktober 2020

Alles over Papendrecht

Foto: Piet van der Ploeg
19
aug

Het klimaat

Een jaar geleden schreef ik al over de hete temperaturen in ons land. Records werden gebroken en er werd extreem veel water verbruikt. Ik wil daar toch nog een keer op terugkomen. Het is namelijk veel breder dan alleen maar hogere temperaturen.

Het klimaat is aan het veranderen, de hoge temperaturen zullen over enige jaren gewoon zijn, maar niet alleen de temperatuur past zich aan. Ook regenbuien krijgen een ander karakter. Het regent minder, maar als het regent dan worden we ook echt nat kan ik U verzekeren. Hoosbuien en verdere extremen, hagel, onweer, forse wind we gaan het allemaal meer mee maken. Naar verwachting worden de winters ook weer kouder, de verschillen in de zomer en winter nemen toe.

Voor een deel zijn we hier zelf de oorzaak van, zoals wij op de wereldbol met onze grondstoffen omgaan en wat wij niet allemaal de lucht in slingeren, zorgt ook voor een verandering van het klimaat.

Ook nu worden er records gebroken en de vraag is of we die records wel moeten willen hebben. Als we niks doen, wordt dit alleen maar erger.

We werken eraan om dit op te lossen, hoewel de vraag gewettigd is, of we het überhaupt nog op kunnen lossen. We zullen dan allemaal een steentje bij moeten dragen en de realiteit is dat nog niet iedereen zover is. We zijn te zeer verknocht aan onze welvaart symbolen en willen daar nog geen afstand van doen. Ook de overheid is nog niet zover, de economie is beduidend belangrijker dan ons klimaat, kijk maar naar de steun van de KLM en hoe belangrijk het toch wel is dat we in ons kleine kikkerlandje nog weer een vliegveld opengooien. Dit kunnen we oplossen door ons stemgedrag aan te passen.

Maar u kunt ook met kleine oplossingen een bijdrage leveren, leg je tuin niet vol met stenen. Vang regenwater op in een regenton en gebruik dat water om je tuin te besproeien. Gebruik bij kleine afstanden de fiets. Plant insect vriendelijke planten en struiken in je tuin. Je tuin vaart er wel bij en vlinders en bijen weten je tuin te vinden. Ook zij zijn belangrijk in het ecosysteem. Het is ook mogelijk om kleine gemeentelijke tuintjes te beheren en bij te houden, informeer er eens naar bij de gemeente.

Het klimaat bepaalt toch voor een deel ons gedrag, ga maar na, wat doe je als het extreem heet is. Liefst niet te veel, wel koelen en veel drinken. We kunnen het beter omdraaien, laten we ons gedrag aanpassen, zodat de volgende generaties nog over het klimaat kunnen zeuren en klagen, zoals we dat altijd zullen blijven doen.

En o ja, voor de jeugd is af en toe een flinke hoosbui best leuk hoor, zij vermaken zich wel. Zwemmen en varen in de straat, ook leuke foto’s voor later.

Blijf gezond en denk na over het klimaat en het gebruik van water. Samen kunnen we dit klimaat probleem oplossen, nodig voor de volgende generatie.

Misschien ziet Den Haag ook nog een keer het licht en gaan we echt samen aan oplossingen werken.

Deel dit bericht met je vrienden!

Bert Grimmius

Bert Grimmius

Bert Grimmius, 55 jaar, getogen in Papendrecht, even weggeweest, maar nu alweer 23 jaar hier, met veel plezier, woonachtig. Fractievoorzitter GroenLinks en lid Drechtraad.

Gehuwd met Merejo, samen hebben we 3 kinderen, welke allen nagenoeg uitgevlogen zijn. Werkzaam als politieagent bij de Politie Eenheid Rotterdam.

Scheidsrechter in de voetbal, regelmatig op de racefiets te zien, betrokken bij goede doelen, met name de kankerbestrijding.

Als rode draad het in dienst staan van de burger, daar krijg ik energie van.

Overzicht columns