zondag 29 november 2020

Alles over Papendrecht

Archieffoto commissievergadering in Theater De Willem
14
okt

Het theateroptreden van raadsleden en college

Op maandag 12 oktober trad de commissie Algemene Bestuurlijke Zaken (ABZ) op in het Theater De Willem, helaas niet in een uitverkocht huis. De directeur, twee technici en een raadslid waren het publiek in de zaal. Natuurlijk was er wel sprake van een uitverkocht thuis, want men kon via de livestream dit optreden vanaf de bank met een grote zak popcorn en/of andere versnaperingen prima volgen.

Acht politieke partijen (het CDA was verhinderd) gaven allen een eenakter weg, welke veel weg had van een klucht, of eigenlijk meer een drama. De ene woordvoerder wat meer als zeg maar 'to be or not to be' en de andere woordvoerder meer 'to the point'.

Tijdens dit eerste optreden van alle woordvoerders worden zij nog niet onderbroken en komen de woorden er ingestudeerd uit. Was de spiegel thuis mijn publiek, nu in het grote theater waren dat vooral critici en ik zag de lovende woorden van hen de volgende dag al op de cultuur pagina in de krant verschijnen.

Na de noodgedwongen pauze, waarbij ik de koffie liet smaken (wel eerst met mondkapje naar de foyer, safety first)  kwam het college met een stukje “cabaret”: allen kregen zij een rol, waarna de verwarring ontstond. In een dergelijke productie georganiseerd door de griffie Papendrecht en onder regie van diezelfde griffie zijn er geen hoofdrollen, bijrollen of stand-ins. Iedereen mag de hoofdrol hebben en pakken, zoals het de politiek betaamd. 

Uiteindelijk werd de voorstelling afgemaakt door een goed samenspel van alle partijen inclusief het college.

Het optreden betrof de ombuigingen, ofwel de bezuinigingen. Dit is natuurlijk ver weg van een klucht en komt helaas wel in de buurt van een drama. Je kunt rustig stellen dat iedereen geraakt gaat worden, de burger, de ondernemer, verenigingen, etc.

Aan het eind van het optreden dus zeer zeker geen ovatie of applaus, maar venijn. Want hoe nu verder?

Een tweede optreden, hoewel de eerste verre van goed was, zit er aan te komen in november in de vorm van een raadsvergadering.

Prijzen werden er niet uitgereikt na afloop, geen Oscars, Tony’s of loden Loeki’s. Was er dan niets positiefs te melden? Jazeker wel. We hadden een uitstekende voorzitter, in de persoon van de heer Van Erk en dat mag best vermeld worden. Hem rest lof.

Volgende maand in het theater: de Raadzaal, het vervolg.

Komt dat zien, komt dat zien (digitaal dan wel hè, Corona doet helaas ook mee).

Deel dit bericht met je vrienden!

Bert Grimmius

Bert Grimmius

Bert Grimmius, 55 jaar, getogen in Papendrecht, even weggeweest, maar nu alweer 23 jaar hier, met veel plezier, woonachtig. Fractievoorzitter GroenLinks en lid Drechtraad.

Gehuwd met Merejo, samen hebben we 3 kinderen, welke allen nagenoeg uitgevlogen zijn. Werkzaam als politieagent bij de Politie Eenheid Rotterdam.

Scheidsrechter in de voetbal, regelmatig op de racefiets te zien, betrokken bij goede doelen, met name de kankerbestrijding.

Als rode draad het in dienst staan van de burger, daar krijg ik energie van.

Overzicht columns