zondag 29 november 2020

Alles over Papendrecht

07
okt

Hoe legt Papendrecht 40 voetbalvelden aan zonnepanelen?

Onze regio heeft een energiestrategie. Alle regio’s in Nederland hebben zo’n strategie opgesteld. Met elkaar moeten alle regio’s 35 terrawattuur gaan produceren, dat is ongeveer 10 petajoule. Onze regio biedt nu 0,66 petajoule en misschien kan er nog iets meer geproduceerd worden. Bent u er nog? Eerlijk gezegd was ik al bijna afgehaakt. Die regionale energiestrategieën dreigen zo een ver-van-mijn-bed show te worden.

Met iemand die wat meer thuis is in deze materie heb ik daarom maar eens wat gerekend, om het wat dichter bij huis te krijgen. De meest voor hand liggende opties zijn zon- en windenergie. Als wij in Papendrecht naar rato meedoen, moeten we zo’n 40 voetbalvelden met zonnepanelen neerleggen (20 hectare). We zouden ook één grote windmolen kunnen neerzetten, maar die zou dan wel 240 meter hoog moeten worden. Dat is echt belachelijk hoog! De Eiffeltoren is ongeveer 300 meter hoog (met het topje erbij 324 meter).

Nu worden de opties opeens een stuk duidelijker, maar het levert ook weer nieuwe vragen op. Hoeveel grote daken zijn er in Papendrecht? Zouden we daar die 40 voetbalvelden mee halen? Dat gaat denk ik niet helemaal lukken. Het rijk geeft aan dat we de kleine oppervlaktes van minder dan 50 m2 aan zonnepanelen niet mogen meerekenen. Dat is wel gek! Als we in Papendrecht op 10.000 daken 20 m2 per dak aan zonnepanelen leggen is ons doel bereikt. Moeten we daar meer op inzetten? Veel mensen hebben dat al gedaan, maar niet iedereen heeft een geschikt dak en voldoende geld in de portemonnee. Inwoners van Papendrecht investeerden in zonnepanelen op het zwembad en delen nu in de opbrengst. Schitterend initiatief, kan dat elders ook? Wat denken we van het benutten van de geluidsschermen en geluidswallen langs de A-15 voor zonnepanelen?

Die hoge windmolen zit niemand zitten denk ik. Daar vinden we in ons mooie dorp nooit een goede plek voor. Ook daar heeft het rijk weer gekke regels opgesteld. De energie moet op het eigen grondgebied worden opgewekt. Waarom zouden we die windmolen niet kunnen neerzetten in zo’n park op de Noordzee? Of wilt u toch nadenken over kleinere windmolens?  

Het komende jaar moeten we de strategie gaan invullen. Er zijn veel vragen met elkaar te bespreken. Ik hoop dat u meepraat! Het is in ieder geval geen ver-van-mijn-bed show. Uiteindelijk willen we duurzame energie, maar dan wel goed passend in ons dorp. Zo realiseren we een Papendrecht om door te geven.

Deel dit bericht met je vrienden!

Leon van de Dool

Leon van de Dool

Leon is Papendrechter vanaf de derde klas van de basisschool, met uitzondering van een aantal jaren in Zambia (Afrika). Hij adviseert gemeenten en provincies in heel Nederland, doet wetenschappelijk onderzoek, schrijft af en toe een boek waarin de lokale democratie centraal staat en is vader van een groot samengesteld gezin.

Overzicht columns