maandag 14 juni 2021

Alles over Papendrecht

Koudestress
10
feb

Koudestress

Wanneer de kou toeslaat, maken tal van mensen zich daar druk om. Blijkbaar maakt dat iets los. Zo ging het deze week ook. Er ligt amper een vlok sneeuw en er is nog geen ijsvloer te bekennen of er wordt al gesproken over een Elfstedentocht. En dit jaar is dat extra bijzonder, want zelfs de Tweede Kamer spreekt over het wel of niet doorgaan van de tocht der tochten. Wellicht is dat uniek. Dat heeft natuurlijk ook alles te maken met de huidige situatie. Het lijkt nu te leiden tot koudestress…

In onze gemeenteraad hebben we het nog niet gehad over de Molentocht. Het zou natuurlijk kunnen dat dit nog op de agenda komt….. Op dit moment houden ons andere zaken bezig. Deze week werd bekend hoe een deel van de bezuinigingen eruit moeten gaan zien. Het was al langer bekend dat er in Papendrecht fors bezuinigd moet worden. Tot wel 8 miljoen euro totaal. Dat is veel als je bedenkt dat de begroting uit ca. 80 miljoen euro per jaar bestaat. Maar dat bedrag is enorm als je weet dat je als gemeenteraad niet de totale begroting kunt bijstellen. De gemeente krijgt namelijk van het rijk heel wat geld wat bedoeld is voor bepaalde doelen. Daar moet het dan ook naar toe gaan. Daarop kun je dan dus niet bezuinigen. Wat rest is een deel van de begroting wat je wel kunt beïnvloeden.

Dat lijkt dan ook tot pijnlijke keuzes, zoals deze week bijvoorbeeld bleek uit de berichten van het college. Van een heel aantal zaken is het voorstel om daarop deels, flink of zelfs helemaal te gaan bezuinigen. Ik verwacht dat dit best vragen oproept en dat begrijp ik goed. Tegelijkertijd zal iedereen ook moeten beseffen dat geen keuzes maken geen optie is. Dus wat je ook kiest het doet altijd ergens (veel) pijn. Daar zal het laatste woord dus ook nog wel niet over gezegd zijn…

In de gemeente lijkt dus, net als buiten, ook een koude wind te gaan waaien. Als je niets met koud weer hebt, hoop je normaal dat dat snel weer voorbij is. Dat hoop ik ook voor de Papendrechtse situatie.

Wat ons al heel veel zou helpen is meer geld vanuit het rijk. Want we zijn slechts een van de vele gemeenten die hard moeten bezuinigen. Vandaar dat er vanuit de gemeenteraad een breed gedeelde roep is aan het rijk om meer geld, zodat we al onze taken goed vorm kunnen geven. Als dat gebeurt, breekt in gemeenteland het licht weer door de donkere wolken. Dan krijgen we weer een beetje een lente-gevoel. Hopelijk is het net als met die krokussen die ik vorige week zag bloeien. Na een flink pak sneeuw steken ze straks weer trots hun prachtige kleuren door het sneeuwdek heen. En als de sneeuw weg is, blijven die prachtige bloemetjes nog mooi een poosje pronken.

Deel dit bericht met je vrienden!