zondag 24 oktober 2021

Alles over Papendrecht

Lente
05
mrt

Lente

Met temperaturen in twee cijfers en een zonnetje dat fel schijnt voelt alles om me heen als de lente. Na de Russische berenkou van afgelopen week een verademing. De griep waart nog wel, maar iedereen lijkt nu sneller te herstellen. Een nieuw begin dus.

Ook in het politieke en bestuurlijke landschap is men op zoek naar nieuwe impulsen. Sommigen willen een versterking van de democratie met nieuwe vormen van invloed van burgers. Weer anderen zien ineens meer lichtpuntjes in het huidige stelsel van representatieve democratie. En de verkiezingscampagnes worden inmiddels ook lichtvoetiger: van videoclipjes en complimentjes tot een voetbalpartijtje in de sneeuw. Ondertussen laten ook landelijke politici zich weer niet onbetuigd op straten en pleinen. En maken de onderzoekers of hun peilingen de verkiezingen nog bijna spannend ook. Coryfeeën als Jacques Wallage zien dat het slechts om verschuivingen achter de komma gaat, althans in de meeste gemeenten in Nederland.

Wel grote verschuivingen in de grote gemeenten, althans volgens de peilingen. Daar zouden gevestigde politieke partijen – vooral VVD, D66 en GroenLinks, maar ook Leefbaar Rotterdam en Beter voor Dordt – veel last hebben van nieuwkomers zoals FvD, PVV, DENK en NIDA. Een nieuwe politieke lente lijkt daar aan te komen, al is de vraag hoe rommelig en verwarrend deze gaat zijn met zoveel benodigde fracties voor een werkbare coalitie.

In Papendrecht doen geen nieuwe partijen mee. Dus geen FvD, PVV, SP, 50plus, DENK, NIDA of Bij1. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat hun gedachtengoed niet bij één of meer van de bestaande partijen terug te vinden is. Van het meer en beter betrekken van inwoners, een verdere aanpak van wachtlijsten in de (jeugd)zorg, meer en toegankelijker voorzieningen en aangepaste woningen voor ouderen, etc.: in menig verkiezingsprogramma is daarover wat te vinden. Al kun je daarbij de vraag stellen waarom bepaalde zaken door het college of in de coalitie de afgelopen jaren niet of slechts sporadisch zijn opgepakt.

Op 21 maart begint de lente officieel. Tegelijkertijd met de verkiezingen voor de gemeenteraad. Alle politici lijken er veel zin in te hebben. En kijken vol vertrouwen uit naar de verkiezingsuitslag. Zelf kijk ik vooral uit naar de periode daarna. Als de campagneretoriek weer ten einde is en we écht aan de slag kunnen gaan. Om zaken die zijn blijven liggen nu wél aan te pakken. En om de andere dossiers voortvarender uit te voeren. Na de lente volgt wat mij betreft een mooie en zinderende zomer. Ook in Papendrecht.

Deel dit bericht met je vrienden!

Arno Janssen

Arno Janssen

Arno Janssen (1964), sinds 2012 woonachtig in Papendrecht en namens het Papendrechts Algemeen Belang (PAB) lid van de gemeenteraad en de Drechtraad.

Samen met Madelon onder een dak met 5 van mijn 7 kids en schoonpa. Als universitair geschoold juridisch bestuurswetenschapper vooral veel gewerkt voor de rijksoverheid (o.a. onderzoeker, adviseur, strateeg en senior-beleidsmedewerker).

Ook ruim tien jaar ondernemer in Frankrijk geweest. Nu ondernemer in Dordrecht, redactielid van RaadsledenNieuws, schrijver en soms nog muzikaal actief.

De belangrijkste drijfveer: het belang van de inwoners en ondernemers in Papendrecht. Wat dat betekent wordt duidelijk in de meer dan 400 politieke blogs sinds 2014 en in de vele interacties met Papendrechters op social media. En uiteraard nu ook in wekelijkse columns op Papendrecht.net.

Overzicht columns