maandag 2 augustus 2021

Alles over Papendrecht

Livestream
24
nov

Livestream

Op het gemeentehuis van Papendrecht had iemand een idee: “Zullen we voortaan alle vergaderingen van de gemeenteraad en de raadscommissies uitzenden via een livestream? Dan kunnen de inwoners van Papendrecht thuis op de bank de vergaderingen volgen.” Bepaald geen slecht idee. Weliswaar is elke vergadering vanaf de publieke tribune te volgen, maar daar zitten meestal alleen wat duo-raadsleden en een paar voormalige-raadsleden-zonder-hobby’s. Tenzij het over de kinderboerderij gaat of over een fietsenwinkel aan de Coornhertstraat. Dan is het wat drukker.

Daarom: uitzenden via internet, om de gewone burger wat beter bij de plaatselijke politiek te kunnen betrekken. En de keren dat het werkte, was daar best wel belangstelling voor. Niet massaal, maar dat moet groeien. En natuurlijk verschilt de belangstelling per onderwerp. Maar als u goed heeft gelezen, is de zinsnede “de keren dat het werkte”, u ongetwijfeld opgevallen. Want hoewel het idee prima is, is de uitvoering helaas nog wat minder. Sinds ik voor het Papendrechts Nieuwsblad de raads- en commissievergaderingen vanuit de raadszaal volg, is er al tig keren geklaagd over een niet-werkende livestream. En ik heb ook al begrepen dat het flink wat geld zou kosten om dit structureel op te lossen.

Hierbij nodig ik degenen die verantwoordelijk zijn voor de livestream in de raadszaal, graag uit voor een leerzame excursie. En daarvoor is geen touringcar nodig, want we gaan op de fiets: naar de PKC-hal. Daar worden de wedstrijden van PKC 1 al járen via een livestream uitgezonden. En met wel iets meer kijkers dan de maximaal 100 volgers per gemeenteraadsvergadering. De competitiewedstrijd tegen TOP van afgelopen zaterdag had meer dan 1.000 gelijktijdige verbindingen (het totale aantal kijkers is dan nog veel groter). En in de afgelopen jaren werden de belangrijke wedstrijden door vele duizenden kijkers tegelijk bekeken. Zonder enig technisch probleem: alles draait als een zonnetje. Het kan dus wel.

Om er maar meteen iets meer over te vertellen: die livestream bij PKC is wat mij betreft hét voorbeeld dat een liveregistratie die door louter vrijwilligers wordt gerund, op en top professioneel is. Een professionele regiekamer met regisseur en assistent-regisseurs, vijf bediende camera’s, twee commentatoren, een interviewster, een statisticus – volgens mij heb ik ze dan bijna allemaal gehad. Vriend en ‘vijand’ roemt de kwaliteit van PKC’s livestream en het is dan ook niet gek dat regisseur Brian Koppelaar en zijn crew ook steevast worden gevraagd om de uitzendingen te verzorgen tijdens de finales om het landskampioenschap én tal van internationale toernooien: WK, EK, World Games. Vanuit het hele land komen sportverenigingen en sportbonden naar de PKC-hal om te kijken hoe ze daar werken en hoe ze de livestream tot een succes maken. En terecht. Maar vanuit het Papendrechtse gemeentehuis heeft er bij mijn weten nog niemand in de regiekamer van de PKC-hal gestaan. Een gemiste kans. Dus: wanneer spreken we af? Of om in de tijd van het jaar te blijven: “Oh, kom er eens kijken!”

Natuurlijk heeft het geld gekost om de livestream van PKC te maken tot wat het nu is. En het kost nog steeds geld. Maar zo uitgebreid als het bij PKC is, hoeft het in de raadszaal natuurlijk niet. Camera, laptop met wat software, en een werkende verbinding. Als ze dat bij PKC kunnen betalen, moet de gemeente dat zéker kunnen ophoesten.

Eén kanttekening: ondergetekende is één van de commentatoren bij de livestream van PKC en dus actief betrokken. En dus ben ik niet heel objectief als het over de livestream van PKC gaat. Daarom: oordeelt u zelf maar eens en zoek op YouTube naar het kanaal van PKC. Eerstvolgende uitzending: zaterdag 2 december 15.30 uur.

Deel dit bericht met je vrienden!

Jacco van den Boogaart

Jacco van den Boogaart

Jacco van den Boogaart (1976) woont al vrijwel zijn hele leven in Papendrecht – alleen tussen 2000 en 2006 was hij ‘even weg’. Getrouwd met Petra en vader van vier kinderen. Werkzaam als zelfstandig tekstschrijver/redacteur en als freelancer actief voor het Papendrechts Nieuwblad.

Papendrechter in hart en nieren. En altijd geïnteresseerd in wat er in ons ‘dorp aan de rivier’ gebeurt. Als verslaggever, maar in de eerste plaats als ‘gewone’ burger.

Overzicht columns