zondag 24 oktober 2021

Alles over Papendrecht

Lokale politiek is geven en nemen
01
okt

Lokale politiek is geven en nemen

Politiek lijkt steeds meer een kwestie van duidelijke standpunten. Standpunten laten zien waar je voor staat. Zo spreek je mensen aan en soms ook juist niet, maar dat is dan maar helder. Het lijkt ook goed te scoren, politici die duidelijk zijn. Liefst de oplossing van een ingewikkeld probleem in een one-liner.

Landelijk zien we hoe je elkaar ook gevangen kunt houden met deze standpunten. In de verkenningen naar een nieuw kabinet worden de standpunten ingenomen en vervolgens herhaald en nog eens herhaald. Het bijzondere is dat het steeds minder lijkt te scoren. We zijn het gebrek aan voortgang een beetje moe toch? Er mag nu eindelijk wel eens een nieuwe regering starten. Doe eens wat water bij de wijn, hoor ik steeds meer om me heen.

Hier in dit dorp hebben we denk ik twee belangrijke tradities in de politiek. Soms zijn ze even verdwenen, maar vaak zie ik ze wel. De eerste is dat we niet altijd direct een standpunt innemen. Eerst even informatie inwinnen, eerst luisteren en zo langzaam je mening vormen. De tweede is dat we weten dat alleen een standpunt innemen niet genoeg is.

Het leuke vind ik dat we ook bereid zijn naar elkaar te luisteren en vervolgens een stukje van je eigen gelijk op te geven. Volgens mij is dat heel belangrijk in de politiek. Het is geven en nemen. Zou het komen omdat we toch allemaal van dit mooie dorp houden? Ik denk het wel. Dat maakt het ook de moeite waard om je ervoor in te zetten!

Wist u eigenlijk dat we deze weken druk zijn om de lijsten op te stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022? Het is mooi om je in te zetten voor de lokale democratie hier in Papendrecht. Is het ook wat voor jou?

Deel dit bericht met je vrienden!

Leon van de Dool

Leon van de Dool

Leon is Papendrechter vanaf de derde klas van de basisschool, met uitzondering van een aantal jaren in Zambia (Afrika). Hij adviseert gemeenten en provincies in heel Nederland, doet wetenschappelijk onderzoek, schrijft af en toe een boek waarin de lokale democratie centraal staat en is vader van een groot samengesteld gezin.

Overzicht columns