donderdag 21 oktober 2021

Alles over Papendrecht

Natuurvriendelijk maaibeleid soms gevaar voor mens en dier
14
jul

Natuurvriendelijk maaibeleid soms gevaar voor mens en dier

Zo dadelijk (dinsdag 13 juli om 20.00 uur) starten we met het vervolg van de raadsvergadering van 1 juli jongstleden.

Alle fracties kunnen tijdens zo’n vergadering moties of amendementen indienen.

Een amendement is een voorstel voor een tekstuele wijziging  van een voorstel dat in de gemeenteraad aan de orde is; het gaat om het wijzigen van een paar zinnen, letters of cijfers in het voorstel.

Een motie is een formeel middel waarmee een raadslid een discussiepunt voor kan leggen tijdens een vergadering dat betrekking heeft op een agendapunt.

Ook bestaat er een motie vreemd aan de orde van de dag; dit betreft een onderwerp dat niet in de agenda staat maar wel aandacht verdient.

Vanavond dien ik zo’n motie in over iets dat onze fractie bevreemdt en dat gaat over het natuurvriendelijk maaibeleid. Papendrecht is een BIJvriendelijke gemeente. Er is gekozen voor natuurlijkvriendelijk maaibeleid, maar dat verloopt niet zo lekker. Door dit beleid ontstaan soms levensgevaarlijke situaties met betrekking tot verkeersveiligheid of komt de veiligheid van mens en dier in andere openbare ruimtes in het gevaar. De veel te hoge grassen op de middenbermen zijn u vast niet ontgaan.

Op sommige plaatsen is het enigszins aangepast, maar wat mij betreft nog lang niet voldoende. De veiligheid van mens en dier mag nooit ondergeschikt zijn. Veiligheid staat voorop.

Vandaag ontvingen wij een ingezonden brief van de bewoners van de Sleedoornhof in de wijk Wilgendonk. Ook zij maken zich grote zorgen om mens en dier. Zij spreken van een achteruitgang van de fauna, om van de flora nog maar niet te spreken. Door het maaien en vermalen van alle troep en dat vervolgens te laten liggen, kunnen eenden en zwanen niet meer aan land komen en is het voor kinderen onmogelijk geworden om lekker buiten te spelen op het trapveldje door de achtergebleven troep.

Vaak worden de mensen van de plantsoendienst hierop aangesproken, maar zij voeren uitsluitend uit wat hen is opgedragen. Juist aan hen wil ik een compliment geven, want we hebben ook prachtige stukken groen in onze gemeente, zoals de wonderschone bakken op de Markt en de rotondes. Het is het beleid wat moet worden aangepast.

Naast het feit dat het er op sommige plaatsen niet uitziet, vind ik het ook een groot probleem voor alle mensen met hooikoorts, die nu nog meer niezend en proestend door het leven gaan.

Hoe het vanavond afloopt dat weet ik nog niet. De laatste vergadering was om kwart over een ’s nachts afgelopen, maar gelukkig kunt u alle vergaderingen terugkijken via raad.papendrecht.nl. U zult dan wel even geduld moeten hebben op de uitkomst, het plaatsen gebeurt helaas niet direct. Dit maakt het werk van de lokale pers ook lastig en zorgt soms voor een beknopte weergave van alle input die gegeven wordt tijdens een raadsvergadering.

Ik ben benieuwd naar uw mening. Moet het natuurvriendelijke maaibeleid worden aangepast? Ondervindt u hinder en overlast en waar is dat?

Deel dit bericht met je vrienden!