zondag 29 november 2020

Alles over Papendrecht

04
nov

Overeind blijven

Sinds woensdag 14 oktober moeten alle horecagelegenheden, met uitzondering van de hotels, de deuren gesloten houden. Doel: het coronavirus indammen. Het kabinet maakte niet veel later bekend om de gedupeerde ondernemers extra te compenseren. Gemiddeld € 2.500 extra steun per onderneming.

Je mag een gegeven paard niet in de bek kijken, maar het is mager. Een magere compensatie. Ook als je de maaltijdbezorging inzet, krijg je niet alle misgelopen omzet hiermee goed gemaakt. De kroegen hebben het nog zwaarder.

Natuurlijk, er zijn altijd ondernemers die altijd klagen. Zelden is de ontvangen steun voldoende. De horeca roept vanaf maart dat ze failliet gaan, maar juist door die steun lijkt een flinke groep niet om te vallen.

Het is opvallend te noemen dat bij het bieden van steun aan ondernemers, de horeca, er vanuit de samenleving nog wel eens negatief wordt gereageerd.

Bijvoorbeeld:

 ‘Je wordt toch geen ondernemer als je risicovrij wil leven?’
‘Handje ophouden is makkelijker’.
‘Eindelijk een grote schoonmaak in de horeca’.
‘De horeca is te onbelangrijk om ze overeind te houden’.
‘Na de pandemie zal de horeca weer opkrabbelen’.
‘Bedenk zelf eens alternatieven om rond te komen, dat doen wij ook’.

Voor mij is het heel simpel. 100% dicht betekent 100% vergoeden. Dat is de weg voorwaarts voor de horeca. En van de samenleving weet ik dat ze zo veel mogelijk lokaal kopen. Laten bezorgen. Dat maakt natuurlijk niet alles goed, maar het verzacht wel degelijk de pijn.

In Papendrecht willen we de horeca de ruimte geven om winterterrassen te openen. Daar ben ik blij om. Alternatieven bedenken, dingen mogelijk maken, ligt namelijk ook bij de gemeente. De lokale overheid.

Nog één uur te gaan voordat vanavond de persconferentie begint. Thuis wachten we in spanning af. Het is nu twee voor twaalf … de samenleving is aan zet om het leven van alledag weer terug te krijgen, als we de gelekte berichten moeten geloven.

Ik merk dat de verkiezingen in Amerika me ook erg bezighouden. De aardbeving in Turkije. De aanslagen in Wenen. Zowel hier als daar hebben we elkaar nodig, zijn we belangrijk voor elkaar. Om overeind te blijven.

Deel dit bericht met je vrienden!