Tuesday 21 September 2021

Alles over Papendrecht

Persoonlijke energietransitie
26
mei

Persoonlijke energietransitie

Je kunt als raadslid wel mooie plannen bespreken over dat we moeten overstappen op schone energie, maar wat doe je vervolgens zelf? Je kan, ook als CDA-er, wel vinden dat onze varkensstallen wel erg groot zijn geworden, maar wat doe je vervolgens zelf? Het valt niet mee om je eigen gewoontes aan te passen.

Heel eerlijk gezegd had ik mijn dochter nodig voor het laatste zetje. Zij kondigde aan: “Papa, ik word flexitariër.” Ik vroeg eerst: “wat is dat?” “Dat is iemand die de ene dag wel vlees eet en dan weer een dag niet, zo minder je de vleesconsumptie en dat is heel goed voor het milieu”, legde ze uit. Ik besloot direct met haar mee te doen en mijn vrouw sloot zich er spontaan bij aan. De praktijk is vervolgens weerbarstig. Er waren eerst wat minder geslaagde experimenten en dus ook gemopper aan tafel. Gelukkig weten we inmiddels heel goed welke vegetarische gerechten erg lekker zijn.

Een tijdje geleden moesten we afscheid nemen van onze auto, het werd het tijd voor een andere. Ik reed in een diesel en ik nam me voor over te stappen naar elektrisch rijden. Als ik het nu niet deed, zou het weer jaren duren. Wat een vragen komen er dan op je af! Hoe kom ik aan een laadpaal? En toen ik een website vond, kwam de vraag of die laadpaal dan met load-balancing moest? Verder moest ik invullen of de meterkast aangepast moest worden naar drie fasen? Ik had werkelijk geen idee! Waar haal je trouwens een laadpas? Gelukkig zijn er ook nog bedrijven waar je al die vragen niet op de website hoeft uit te zoeken, maar die je gewoon te woord staan. Inmiddels rijd ik al een paar maanden elektrisch. Ongelofelijk, wat is dat comfortabel en het is nog goedkoper ook!

Waarom schrijf ik dit? Gewoon om u te laten weten dat als het mij lukt, dan lukt het u zeker! Ik was niet de eerste en ik had ook wat duwtjes nodig. En komt u er echt niet uit? Mail me dan maar even voor een goed recept of een tip over EV (dat is de afkorting voor elektrisch voertuig, wist ik ook niet…).

Deel dit bericht met je vrienden!

Leon van de Dool

Leon van de Dool

Leon is Papendrechter vanaf de derde klas van de basisschool, met uitzondering van een aantal jaren in Zambia (Afrika). Hij adviseert gemeenten en provincies in heel Nederland, doet wetenschappelijk onderzoek, schrijft af en toe een boek waarin de lokale democratie centraal staat en is vader van een groot samengesteld gezin.

Overzicht columns