zondag 7 maart 2021

Alles over Papendrecht

27
jan

Uitzicht

Een flink aantal jaren geleden was ik op fietsvakantie met vrienden in Frankrijk. De tent en slaapzak hadden we achterop. De geplande route was ambitieus, want we wilden veel zien. Dat betekende soms flink afzien, iets te lange etappes, tegenwind en lange stukken helling op. Op zo’n moment vraag je je af en “waar is het einde van de etappe”? Eén van de hoogtepunten was het plotse uitzicht op Les Baux-de-Provence, een prachtig stadje op een soort tafelberg in het midden van een groene vallei. Wat een uitzicht!

Het afgelopen jaar voelde voor velen een beetje zoals die fietsetappe. Saaie werkdagen thuis, kinderen en tieners die zich thuis vervelen en beperkingen voor bezoek. Soms was het serieuzer en raakte u uw baan kwijt of het bedrijf waar u jarenlang aan bouwde. Ik word ook stil bij het verdriet. Een vriend die zijn moeder verloor en geen afscheid kon nemen, een raadslid die zijn geliefde vrouw verloor. Woorden schieten tekort … Het kost tijd om alle verdriet, hier in Papendrecht, te verwerken. Laten we in het nieuwe jaar blijven omkijken naar de mensen die het trof.

En toch, er is ook uitzicht! Aan het begin van 2021 wens ik u een uitzicht op een prachtig Papendrecht. Een Papendrecht waar we manieren vinden om jongens en meisjes, in de woorden van Ahmed Markouch, niet thuis op de bank te laten zitten. Dat gebeurt door die ene bedrijfsdirecteur die wel in haar of hem gelooft. Of door die ene leraar die de juiste snaar weet te raken. Een Papendrecht waar we oplossingen vinden om samen duurzame energie op te wekken, zoals de inwoners die samen zonnepanelen kochten op ons zwembad. Een Papendrecht waar we die dementerende man helpen, zoals vrijwilligers doen in ons Odensehuis. Een Papendrecht waar we heerlijk sporten, dankzij de inzet van de vrijwillige scheidsrechter en trainer. Wat is er veel dat ons Papendrecht mooi maakt en wat zetten we ons daar geweldig voor in! Als ik daaraan denk, dan zoeven we met elkaar de helling af het mooie uitzicht tegemoet, net zoals we tijdens die fietsvakantie ineens naar beneden zoefden richting Les Baux-de-Provence. Ik wens u een mooi uitzicht bergje af en met de wind in de rug!

Deel dit bericht met je vrienden!

Leon van de Dool

Leon van de Dool

Leon is Papendrechter vanaf de derde klas van de basisschool, met uitzondering van een aantal jaren in Zambia (Afrika). Hij adviseert gemeenten en provincies in heel Nederland, doet wetenschappelijk onderzoek, schrijft af en toe een boek waarin de lokale democratie centraal staat en is vader van een groot samengesteld gezin.

Overzicht columns