maandag 2 augustus 2021

Alles over Papendrecht

Verlicht
13
dec

Verlicht

Deze week krijg ik het zoveelste bericht over het fel verlichte gemeentehuis in de avond. Ik heb hier eerder vragen over gesteld aan de wethouder, die ermee aan de slag zou gaan. Ik constateer met vele Papendrechters die zich eraan ergeren dat de lichtschakelaar kennelijk nog niet is gevonden…

Ondertussen lijken we in de Drechtsteden het licht wel te hebben gezien. In de laatste Drechtraad van 2017 is daar de Energiestrategie vastgesteld, op weg naar een energieneutraal Drechtsteden in 2050. Het betreft een ontwikkelingsrichting van diverse maatregelen, die het komende jaar steviger in een brede samenwerkingsagenda wordt omgezet. Denk aan nieuwe schone bronnen van energie. Maar ook aan het al dan niet gefaseerd van het gas af voor woningen. Mooi zo’n strategie, maar de kale constatering is dat inwoners en bedrijven vaak al bezig zijn. En vaak veel verder dan de overheid. We lijken deze kaders in eindeloze debatten dan ook meer voor onszelf, voor de provincie en Den Haag vast te stellen, omdat men nu eenmaal dergelijke afspraken op papier wil hebben. Terwijl de wereld om ons heen zich al alternatief en duurzaam verlicht.

Over dergelijke kaders gesproken. Ook de Regionale Woonvisie is nu door de Drechtraad vastgesteld. Daarin stellen we doodleuk dat we de komende tijd 15.000 woningen extra willen bouwen. Een ambitie waarvan ook de verantwoordelijk regionaal bestuurder moet toegeven dat dit zeer onrealistisch is, maar wel “bruikbare stippen op de horizon”. De ambitie lijkt meer ingegeven door de mogelijkheid daarmee aan de bestuurlijke onderhandelingstafels rond bereikbaarheid per weg en spoor te kunnen aanschuiven. Da’s uiteraard prima, alle beetjes helpen. Maar deze regionale lobby haalt het bij lange na niet bij de urgentie en ‘dwang’ vanuit de overduidelijk zichtbare problemen rond bereikbaarheid, (spoor)veiligheid en volksgezondheid (fijnstof). Geen misverstand dus: de nu door de minister van Verkeer aangekondigde maatregelen rond de aanpak (verbreding) van de A15 komt vooral door de problemen die de BV Nederland heeft met de files in onze regio.

De behoefte aan bepaalde type woningen kan zomaar volgend jaar anders zijn dan nu opgenomen in de Regionale Woonvisie. Van bouwen in een duurder segment naar starterswoningen? Zomaar mogelijk. En ik maar denken dat een echte visie een minimale houdbaarheidswaarde van 5 jaar heeft, met een doorkijkje naar zo’n 20 jaar vooruit. Goed dat we ook de komende jaren gewoon lokaal zelf bepalen wat we wel of niet bouwen.

Gelukkig is de weersverwachting goed voor vrijdagavond, als de burgemeester de grote kerstboom op het marktplein weer verlicht. Het Lichtjesfeest is inmiddels een begrip in Papendrecht. Een eigentijds lokaal begin van de kerstviering. Dit jaar met in de optocht een variant op de Passion met een grote verlichte Davidster. Wat zou het mooi zijn – voor het contrast maar ook voor de breed gedragen boodschap van energiebewustzijn en een duurzame wereld – als vóór het verlichten door Aart Jan Moerkerke van de kerstboom ook de lichtschakelaar van het gemeentehuis gevonden is.

Deel dit bericht met je vrienden!

Arno Janssen

Arno Janssen

Arno Janssen (1964), sinds 2012 woonachtig in Papendrecht en namens het Papendrechts Algemeen Belang (PAB) lid van de gemeenteraad en de Drechtraad.

Samen met Madelon onder een dak met 5 van mijn 7 kids en schoonpa. Als universitair geschoold juridisch bestuurswetenschapper vooral veel gewerkt voor de rijksoverheid (o.a. onderzoeker, adviseur, strateeg en senior-beleidsmedewerker).

Ook ruim tien jaar ondernemer in Frankrijk geweest. Nu ondernemer in Dordrecht, redactielid van RaadsledenNieuws, schrijver en soms nog muzikaal actief.

De belangrijkste drijfveer: het belang van de inwoners en ondernemers in Papendrecht. Wat dat betekent wordt duidelijk in de meer dan 400 politieke blogs sinds 2014 en in de vele interacties met Papendrechters op social media. En uiteraard nu ook in wekelijkse columns op Papendrecht.net.

Overzicht columns