zaterdag 23 januari 2021

Alles over Papendrecht

25
nov

Volledige zondag openstelling winkels?

Met enige regelmaat komt het onderwerp ‘winkels open of dicht op zondag’ in de gemeenteraad van Papendrecht aan de orde.

In 2007 was de aanleiding de opening van de nieuwe Meent met de komst van meerdere winkelketens. Toen werd met een nipte meerderheid besloten de 12 koopzondagen in te ruilen voor openstelling van winkels op 2e Paasdag, 2e Pinksterdag, Hemelvaartsdag en 2e Kerstdag, en ook enkele extra koopavonden in december.

Sinds 16 oktober 2014 mogen de winkels in Papendrecht op elke eerste en derde zondag van de maand tussen 12.00 uur en 18.00 uur open zijn.

In 2014 heeft het PAB de openstelling op twee zondagen in de maand geaccepteerd. Dit raadsbesluit kan daarom gezien worden als een compromis om bij de meesten in onze achterban op begrip hiervoor te kunnen rekenen.

Het PAB is een algemene partij, die raadsleden én een achterban heeft met verschillende idealen en overtuigingen.

Voor de een is belangrijk de keuze bij de ondernemers zelf te laten, voor anderen is bescherming van plaatselijke winkeliers belangrijk, of een religieuze overtuiging, of de in de Papendrechtse cultuur diepgewortelde zondagsrust of een combinatie daarvan.

In verband met de ontstane crisis door het coronavirus is het PAB in april 2020 akkoord gegaan met de openstelling van de levensmiddelenwinkels op alle zondagen van 12.00 uur tot 18.00 uur zolang de coronacrisis duurt.  Dit besluit is genomen om te komen tot meer spreiding van mensen, die hun noodzakelijke boodschappen moeten doen. De supermarkten hoopten op deze manier overvolle winkels te voorkomen. Dat is een goede reden, want daarmee verlaag je het risico op besmettingen.

Het lijkt er nu op dat men dit wil verruimen. In coronatijd op zondag alle winkels open. Als nu op zondag ook de andere winkels open mogen zijn, kan dit leiden tot zogenaamd funshoppen, een leuke onderbreking van het thuiszitten op zondag. De mogelijkheden voor vermaak buitenshuis zijn immers beperkt. Het wordt dan mogelijk te druk met meer kans op een oplopend aantal besmettingen. In steden met koopzondagen sprak men over “je kon over de hoofden lopen”.

Ik heb zelf op de Meent ondervonden hoe een en ander gaat. Op een rustig tijdstip ging ik een paar boodschappen doen. Ik volgde de pijlen op de grond, maar telkens moest ik opzijgaan voor mensen die zich niet aan de instructies hielden. Wat zal dat worden als de goot volstroomt?

De vraag is ook of de winkeliers hierop zitten te wachten. In de komende tijd met de feestdagen zijn de winkels toch al vaker en langer open. Bij het onderzoek om alle winkels op alle zondagen open te laten zijn, is de winkeliers niet apart een mening gevraagd. Het personeel in winkels is ook niet als een aparte groep gevraagd hoe zij denken over werken of vaker werken op zondagen. Het gaat om de mening van het bewonerspanel. Dit panel is digitaal bevraagd.

We leven uiteraard hier in Nederland, maar het kan geen kwaad om naar de ervaringen in andere landen te kijken. Je ziet dan dat veel en lang winkelen kan leiden tot weer een opleving van het coronavirus. Je zit zo weer in een derde golf. We krijgen nu ook steeds meer te maken met andere virussen naast het coronavirus.

Het PAB is er dan ook voorstander van om het te houden bij het raadsbesluit van april 2020: alleen levensmiddelenwinkels open op zondagmiddag van 12.00 tot 18.00 uur.

Deel dit bericht met je vrienden!

Martin Verweij

Martin Verweij

Martin Verweij

Martin is gehuwd met Lyda. Samen hebben zij twee dochters. Hij woont sinds 1963 in Papendrecht. Vanaf 2014 eerst als duo raadslid en in 2016 als raadslid aan het werk. Sinds 22 mei 2020 fractievoorzitter van het PAB. Nu eindredacteur wiskunde content. Voorheen docent wiskunde/statistiek bij het HBO en VO, vestigingsmanager van een particulier instituut voor VO, voorzitter MR WdeZ College en auteur cursussen PBNA.

Overzicht columns