maandag 2 augustus 2021

Alles over Papendrecht

Volmondig
13
nov

Volmondig

De raad is akkoord met het werken aan een communicatieplan. Tijdens de algemene beschouwingen van 9 november jl. is een motie daartoe aangenomen. Het doel is om “de burger beter te informeren” over de gemeenteraad en alles daaromheen. Nu kan ik me daarbij in eerste instantie van alles voorstellen. Eerder heb ik zelf al een lans gebroken voor meer en andere manieren van communiceren met de inwoners en ondernemers in Papendrecht. Vooral om ze meer en beter (lees: zo vroeg mogelijk) te betrekken. Serieus nemen. Maar ook om ze beter op de hoogte te brengen van de gedachten, ideeën en voorstellen van de politieke fracties.

Zo heb ik al weer jaren geleden bij een lokaal weekblad gepleit voor een “raadsketting”, waarbij een raadslid een gerichte vraag beantwoordt en zelf weer een nieuwe stelt aan een ander. Ook een opzet zoals in Alblasserdam, waarin raadsleden hun punten in actuele vergaderingen duiden, kan ook in Papendrecht. Met diverse lokale weekbladen, een paar goed bekeken Facebookpagina’s en nieuwssites en een lokale omroep lijken er voldoende mogelijkheden voor de gemeenteraad. En ingezonden brieven en reacties onder social media-berichten maken het zelfs interactief, zodat inwoners en ondernemers zich ook roeren.

Als (Drecht)raadslid hanteer ik al ruim 4 jaar een actieve pen als blogger. Ik schroom ook niet volmondig actief deel te nemen aan discussies op social media. Vele Papendrechters, andere Drechtstedelijken en (onderzoeks)journalisten weten me daarom ook prima te vinden als ze een probleem signaleren of een vraag hebben. Door mijn blogschrijverij ben ik ook gevraagd om redacteur van RaadsledenNieuws te worden. En de laatste maanden schrijf ik ook wekelijks deze (politieke) column.

Wat voegt een communicatieplan dan toe? Waarom überhaupt eerst een plan, voordat je gewoon gaat dóen? Eerlijk gezegd was dat ook eerst mijn reactie op de voorliggende motie. Ik ben namelijk gewoon gaan schrijven. En doe dat nog steeds met enthousiasme. Over wat ik hoor en zie. Over hoe ik en anderen denken dat het anders moet. Vanuit het idee dat er behoefte zou zijn aan geschreven stukjes. De vele reacties en vooral lezers geven aan dat dit klopt. En het is uiteraard leuk om Jacco van den Boogaart als medecolumnist op Papendrecht.net te mogen begroeten, maar liever zie ik publiekelijk de woorden van raadscollega’s voorbijkomen.

Een volmondig “ja” voor het communicatieplan laat zich dan ook op die manier verklaren. Zolang een dergelijk vastomlijnd kader anderen dan maar wél in beweging brengt om meer en beter te communiceren met de inwoners en ondernemers van Papendrecht. Maar wat mij betreft kunnen ze daar vandaag al mee beginnen. Gewoon dóen is het devies.

Deel dit bericht met je vrienden!

Arno Janssen

Arno Janssen

Arno Janssen (1964), sinds 2012 woonachtig in Papendrecht en namens het Papendrechts Algemeen Belang (PAB) lid van de gemeenteraad en de Drechtraad.

Samen met Madelon onder een dak met 5 van mijn 7 kids en schoonpa. Als universitair geschoold juridisch bestuurswetenschapper vooral veel gewerkt voor de rijksoverheid (o.a. onderzoeker, adviseur, strateeg en senior-beleidsmedewerker).

Ook ruim tien jaar ondernemer in Frankrijk geweest. Nu ondernemer in Dordrecht, redactielid van RaadsledenNieuws, schrijver en soms nog muzikaal actief.

De belangrijkste drijfveer: het belang van de inwoners en ondernemers in Papendrecht. Wat dat betekent wordt duidelijk in de meer dan 400 politieke blogs sinds 2014 en in de vele interacties met Papendrechters op social media. En uiteraard nu ook in wekelijkse columns op Papendrecht.net.

Overzicht columns